WaterpoloŽrs strijdend ten onder tegen vicewereldkampioen Hongarije

De waterpoloheren hebben niet weten te stunten tegen vicewereldkampioen Hongarije in de play-offs van het EK. De Hongaren waren met 12-9 (5-4, 4-2, 2-1, 1-2) sterker, maar werden wel hard aan het werk gezet door het stugge Nederland.

Waar Nederland een redelijk sterk toernooi kent, kennen de Hongaren juist een zeer mager toernooi. De nummer twee van de wereld maakte bijna geen kans tegen Italië en moest het doen met een gelijkspel tegen het veel zwakkere Duitsland. Op papier was Hongarije wel de favoriet tegen Nederland - in het recente verleden werd er meerdere malen flink verloren, maar een geheel kansloze missie was het niet voor Oranje.

Aan het begin van de wedstrijd gebeurde precies waar Nederland op hoopte; Hongarije kon geen vuist maken en wist iedere keer maar met slechts één doelpunt uit te lopen. Pas tegen het einde van de eerste helft kon Hongarije eindelijk een kleine voorsprong opbouwen: 9-6. In het derde kwart wist Nederland te voorkomen dat Hongarije dit momentum kon voortzetten, maar met een 11-7 achterstand en nog één kwart te spelen was het een zware opgave om alsnog de wedstrijd te kunnen winnen. Uiteindelijk werd het vierde part met 1-2 gewonnen, niet genoeg voor een plek in de kwartfinale.

Ondanks het niet te overbruggen klasseverschil tussen de twee landen, overheerst de teleurstelling in het team: "Ondanks de verschillen in kwaliteit voelt dit als gemiste kans," zei bondscoach Robin van Galen over de wedstrijd. "We begonnen goed aan de wedstrijd, de fighting spirit was enorm en we wisten dat Hongarije niet lekker in het toernooi zat. Dus dit was het moment om een keer van een echt topland te winnen. Dan ga je daar ook in geloven naarmate zo’n wedstrijd dichterbij komt. Om zo’n wedstrijd te winnen moet alles kloppen. Niet alles klopte vandaag. De beweeglijkheid in de aanval was goed, we creëerden veel overtalsituaties, maar daarvan scoorden we er veel te weinig.

"Hongarije scoort er zes uit acht. Dat zag je ook tegen de Grieken en dat is het verschil tussen top en subtop. Halverwege lieten we ons ook wat uit de tent lokken. Zij waren er bij een gelijke stand natuurlijk ook niet echt gerust op en begonnen te beuken. Pascal (Janssen) sloeg meteen terug en kreeg daardoor een UMV. Dat is zonde. Dat had hij niet moeten doen en dat weet hij zelf ook. In zo’n situatie moet je juist je hoofd koel houden. Dat is een voorbeeld waardoor we de controle verloren.

Voor Nederland is het toernooi ondanks de nederlaag nog niet ten einde. Dinsdagmiddag om 13:30 speelt Oranje tegen Roemenië de eerste wedstrijd in de strijd om plek negen.