Facebook onderzoekt tweede verdacht databedrijf

Weer is een Amerikaans data-verzamelbedrijf lijdend voorwerp van een onderzoek door Facebook. Ditmaal is het de beurt aan data-analysebedrijf Crimson Hexagon uit Boston. 

De Wall Street Journal berichtte als eerste over claims tegen dit bedrijf en meldde dat Crimson Hexagon geen toegang meer had tot data van Facebook en Instagram. Facebook bevestigt het onderzoek, maar stelt dat nog geen hard bewijs tegen het bedrijf is gevonden.

Crimson Hexagon zou volgens geruchten de afgelopen jaren onder meer gewerkt hebben voor een Russische non-profitorganisatie met banden met het Kremlin. Het databedrijf analyseerde ook gegevens van Facebookgebruikers voor meerdere onderdelen van de Amerikaanse overheid.

Bedrijven die gegevens van Facebook gebruiken zijn echter aan regels gebonden over wat ze daarmee mogen doen en met wie ze data mogen delen. Het bedrijf zelf zegt aan de voorwaarden van al zijn partners te voldoen en er zouden geen privégegevens worden opgeslagen.

Facebook kwam eerder dit jaar in opspraak nadat bekend werd dat data-analysebedrijf Cambridge Analytica gegevens had opgeslagen van zo’n 87 miljoen Facebookgebruikers, zonder dat die dat wisten. De gegevens werden onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Cambridge Analytica werd bedankt voor de diensten en Facebook scherpte direct zijn privacybeleid aan.