Miller-Uibo bloedsnel op 400 meter, Amos zeer indrukwekkend op 800 meter

Tijdens de Diamond League in Monaco beloofde de 400 meter bij de vrouwen een van de hoogtepunten te worden. Het programma wat betreft de tv-uitzendingen werd er mee geopend en de belofte werd gelijk ingelost.

Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's zou het voor het eerst dit jaar opnemen tegen Salwa Eid Naser uit Bahrein en dat zorgde voor spektakel. Het werd een zeer fraaie strijd, waarin Miller-Uibo als winnares uit de bus kwam.

Dat deed ze in een ware wereldtijd van 48,97 seconden, waarmee ze de eerste vrouw is die onder de 49 seconden duikt sinds Sanya Richards-Ross in 2006 48,70 liep. Miller-Uibo schuift op de eeuwige wereldranglijst op van de gedeeld 30e naar de 10e plek.

Op de 800 meter bij de mannen was het Nijel Amos die bloedsnel was. De man uit Botswana ging vanaf het begin mee met de rap vertrokken haas Harun Abda en dat leverde hem een prachttijd op van 1:42,14 minuten. Slechts vijf man waren ooit sneller dan Amos, inclusief hij zelf.

Overigens was de race ook in de breedte sterk. Met 1:43,20 werd Brandon McBride tweede in een Canadees record, terwijl de 1:43,65 van Saul Ordoñez goed was voor een Spaans record en de derde plek. Joseph Deng liep op plek zeven nog een Oceanisch record namens Australië, door met zijn 1:44,21 de tijd van Peter Snell uit 1962 (!) uit de boeken te lopen.