Mien Klaver (107) overleden als oudste 'olympiŽr' ooit

Oud-atlete Mien Schopman-Klaver is op 10 juli op 107-jarige leeftijd overleden, zo blijkt uit een overlijdensadvertentie in De Volkskrant. Schopman-Klaver is met haar fraaie leeftijd de oudste olympiër aller tijden. Althans, afhankelijk van de definitie.

De atlete mocht in 1932 met het Nederlandse team mee naar de Spelen in Los Angeles. Waar dat ergens lag moest je haar overigens niet vragen: nadat ze thuis kwam van de Bijenkorf - waar ze het olympisch tenue op kon halen - pakte ze de wereldkaart erbij om te zien waar ze eigenlijk naartoe ging.

De reis duurde twee maanden, maar uiteindelijk kwam Klaver helemaal niet in actie. In LA liep ze namelijk tegen Joop Dalmolen om het laatste plekje in de 4x100 meter, en Dalmolen won. Nederland was te laat met de inschrijvingen voor een ander onderdeel, dus uiteindelijk kwam Klaver alleen in actie tijdens de openingsceremonie.

Of ze nou de oudste olympiër ooit is of niet is - in elk geval onder sporthistorici - een flinke discussie. Eén officiële definitie van 'olympiër' is er namelijk niet: de ene statisticus is van mening dat alleen atleten die daadwerkelijk in actie zijn gekomen mee moeten tellen, terwijl bijvoorbeeld het Amerikaans Olympisch Comité ook reserves die níet in actie zijn gekomen in de statistieken opneemt.

Enfin, feit is dat Mien Schopman-Klaver een fraaie leeftijd bereikt heeft en ze was nog lang fit: in 2014 liep ze met Erik Dijkstra van de VARA nog een rondje over de atletiekbaan van Amsterdam. De immer mooie site Sportgeschiedenis.nl heeft hier een uitgebreider stuk geschreven over het leven en de loopbaan van Schopman-Klaver.

De oudste mens ooit die daadwerkelijk mee heeft gedaan aan de Spelen was de Amerikaanse FBI-agent Walter Walsh, die in 2014 vijf dagen voor zijn 107e verjaardag overleed. Hij deed in 1948 mee aan het schieten in Londen.