Alaphilippe wint eerste bergrit in Tour de France, Mollema verliest tijd

Julian Alaphilippe heeft de tiende etappe gewonnen in de Tour de France. De 26-jarige Fransman van Quick-Step Floors maakte deel uit van een vroege vlucht en kwam solo aan in Le Grand-Bornand. Ion Izagirre werd tweede, voor Rein Taaramäe. Geletruidrager Greg van Avermaet werd vierde en blijft aan de leiding in het algemeen klassement. Bauke Mollema verloor van de Nederlandse klassementsmannen als enige tijd op de topfavorieten voor het algemeen klassement.

Na een negen etappes stond er eindelijk een bergetappes in de alpen te wachten. De renners moesten onderweg de beklimmingen van de Col de la Croix Fry (1), Montée du plateau des Glières (HC), Col de Romme (1) en Col de la Colombière (1) over.

Vroeg in de etappe ontstond er een grote kopgroep met daarbij de Nederlanders Robert Gesink en Tom-Jelte Slagter. Ze hadden het gezelschap van: Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Elie Gesbert, Amaël Moinard, Ion Izagirre, Jack Bauer, Daryl Impey, Alaphilippe, Philippe Gilbert, Serge Pauwels, Lilian Calmejane, Rein Taaramäe, Lukas Pöstlberger, Peter Sagan, Quillaume Martin en Thomas Degand, David Gaudu, Rudy Molard en Arthur Vichot.

Sagan kwam als eerste door bij de tussensprint en deed goede zaken voor de groene trui. Niet veel later begon de kopgroep aan de eerste serieuze klim van deze Tour. Halverwege de klim waren er meerdere aanvallen vanuit de kopgroep omdat het voor sommige niet snel genoeg gingen. Gaudu en Taaramäe gingen er vandoor en kwamen in die volgorde ook als eerste boven op de klim. In de afdaling reden Van Avermaet, Gilbert, Pauwels, Moinard, Molard en Pöstlberger naar het tweetal toe.

Ze begonnen met een halve minuut voorsprong aan de klim van de Montée du plateau des Glières (6 km aan 11%). Mede dankzij het werk van Gesink konden ze weer aansluiten bij de eerste groep. Alaphilippe kwam op de klim van buitencategorie als eerste boven en deed daarmee goede zaken voor het bergklassement. Na de klim was er groot tussenstuk naar de volgende klim toe en dat zorgde ervoor dat het verschil tussen de kopgroep en het peloton opliep naar de acht minuten.

Op de klim van Col de Romme probeerde Direct Energie om de kopgroep uit te dunnen. Taaramäe wist uiteindelijk een gaatje te slaan en had een mooie voorsprong te pakken op de rest van de kopgroep. Gesink reed vooral in eigen tempo, maar de Nederlander kwam te kort op de aanvallen van Alaphilippe. In eerste instantie kon Gaudu zijn landgenoot nog volgen, maar moest al snel afhaken bij de Fransman. Alaphilippe reed zo naar Taaramäe en kwam ook op deze col van eerste categorie als eerste boven en was daarmee zeker van de bolletjestrui. Gesink met in zijn wiel Van Avermaet, Calmejane, Iazgirre volgde op de top van de voorlaatste al op veertig seconden.

In de afdaling liet Alaphilippe zijn kwaliteiten in de afdaling zien en reed de Est zo uit zijn wiel. In de klim die volgde Col de la Colombière (7,5 km aan 8,5%) reed de renner van Quick-Step Floors alleen maar meer weg bij zijn concurrenten en pakte zo zijn eerste zege in de Tour de France. Izagirre was in de slotklim nog naar Taaramaë gereden en pakte zo nog de tweede plaats.

In het peloton hield team Sky steeds de controle. Pas op de slotklim was er een aanval van Daniel Martin, maar die werd snel weer ingerekend door team Sky. Door de versnelling kwamen wel meerdere renners in de problemen. Uran, de nummer twee van de afgelopen Tour de France, was een van de eerste klassementsrenners die moest lossen. Uiteindelijk verloor hij 2.36 op de andere klassementsrenners. Ook Mollema, Zakarin en Majka verloren tijdrit in de eerste bergrit. Valverde had het ook even moeilijk met de versnelling, maar de ervaren Spanjaard kon snel weer aansluiten.

Alaphilippe wint eerste bergrit in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Alaphilippe wint eerste bergrit in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)