'Trump bedroog Putin brutaal in Helsinki'

Wat vinden Russische media nou van het Trump - Poetin overleg? FOK! keek even rond De Russen zijn zwaar teleurgesteld, zo lijkt het. We pikten er een medium uit.

Trump bedroog Poetin brutaal in Heslinki - dat plaatste rambler.ru als kop boven een stukje over het gesprek tussen de beide leiders. De vertaalde inhoud: 

De ontmoeting tussen Vladimir Poetin en  Donald Trump heeft veel vragen nagelaten. Tijdens de laatste persconferentie, na twee uur communicatie, spraken de leiders positief over elkaar, maar blijkbaar is er nog geen sprake van een doorbraak in de betrekkingen tussen Moskou en Washington. Of we kennen eenvoudigweg niet alle details van het gesprek tussen de hoofden van de twee landen. 

Het draait allemaal om de lastige en wisselvallige Trump. Velen verwachtten dat hij de positie op de Krim zou verduidelijken, waardoor de wereldgemeenschap onder leiding van de Verenigde Staten Rusland naar een sanctieoorlog in sleepte. Maar dit gebeurde niet.

Als antwoord op de pijnlijke vraag waarom niet, omschreef de Russische leider Vladimir Poetin de positie van Trump als volgt:
"Hij heeft het over de illegaliteit van de annexatie van de Krim door de Russische Federatie. Maar wij hebben een ander gezichtspunt, wij zijn van mening dat we een referendum in strikte overeenstemming met het internationale recht gehouden hebben. Voor ons, voor de Russische Federatie, is deze zaak gesloten."

Het leek erop dat Trump na deze woorden iets moest zeggen als: "Ja, ik ben het ermee eens, maar we zullen actief werken aan convergentie van posities", maar dit gebeurde niet. Hier is het natuurlijk de moeite waard om terug te komen op eerdere verklaringen van de Amerikaanse president, die hij in de laatste maand heeft gemaakt. 

De Amerikaanse media beweerden (en niemand in het Witte Huis ontkende) dat Trump in een gesprek met de leiders van de "grote zeven" aanvoerde dat Russisch sprekende mensen op het schiereiland wonen. Op de vraag van journalisten naar de erkenning van de Krim als onderdeel van ons land, reageerde de president met een zinvolle 'blik'.

Het is duidelijk dat het niet de moeite waard is om verreikende conclusies te trekken uit alle eerdere opmerkingen van Trump, maar toch kan men aannemen dat het hoofd van het Witte Huis al enige tijd gereed was om een beslissende stap te zetten richting Rusland en persoonlijk naar Vladimir Poetin. Uiteindelijk heeft hij niet voor niets op deze manier over de Krim gesproken.

Vier dagen voor zijn ontmoeting met Vladimir Poetin, op de top van de NAVO in  Brussel, zei Trump zei dat hij niets van de situatie rond het schiereiland kon zeggen, en schoof vervolgens de schuld op zijn voorganger. "Lang voordat ik kwam, liet president Obama toe dat dit gebeurde, het was in zijn regering, niet in de mijne", zei de president. Het is duidelijk dat Trump de wereld in verwachting liet dat de VS de Krim als Russisch zouden erkennen, waarna een dergelijk besluit door andere staten zou worden aanvaard.

Ook de voorspellingen van een groot probleem tussen Poetin en Trump, waarover de westerse pers schreef, kwamen niet uit. Het ging erom Oekraïne uit te wisselen voor Syrië , of liever over het geven van carte blanche aan Rusland voor het regelen van de situatie in de Arabische Republiek. In ruil daarvoor zou het Westen bereid zijn zich terug te trekken uit de sancties tegen Moskou vanwege de situatie met de Krim. Doch dit gebeurde niet.

Het blijft alleen maar hopen dat de twee leiders journalisten niet hebben verteld over alles wat ze achter gesloten deuren in Helsinki hebben besproken. Het is niet uitgesloten dat de wereld binnenkort zal ontdekken wat de uitkomst is van de akkoorden tussen Poetin en Trump. En dit zal gebeuren na de goedkeuring en bekendmaking van concrete politieke beslissingen in het Kremlin en het Witte Huis.