Schaap met dood bedreigd; Halsema reageert

Brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Hij heeft daarvan twee keer aangifte gedaan. De recherche doet onderzoek naar de bedreigingen. Dat meldt AT5 op haar website. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat aan het AD. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht naar aanleiding van de aangiftes, die Schaap in februari en maart deed.

Met betrekking tot de zaak zijn al wel verschillende brandweerlieden verhoord. Volgens hen is er een geldinzamelingsactie georganiseerd om de commandant dood te rijden. Bovendien zou Schaap bedreigd worden door een motorbende. Inmiddels is de situatie volgens bronnen bij de politie zo erg, dat de commandant bewaking krijgt.

Kritiek
Oud-politiecommissaris Schaap werd in 2016 aangesteld om het 'wittemannenbolwerk' binnen het brandweerkorps aan te pakken. De commandant krijgt sindsdien de nodige kritiek op zijn beleid, dat volgens velen binnen het korps te hard zou zijn.

Bovendien zijn veel personeelsleden boos over Schaap's boude uitspraken over onder meer discriminatie, racisme en 'kinderachtig gedrag' bij de brandweer.

Update 12:24 uur
Burgemeester Femke Halsema belooft in een reactie op de doodsbedreigingen aan het adres van Leen Schaap het dossier brandweer 'met voorrang te behandelen'. Ze noemt de dreigementen dan ook 'onacceptabel'. Dat lezen we op AT5.

Halsema zou al contact hebben opgenomen met de brandweercommandant. Voor volgende week heeft ze bovendien een afspraak gemaakt met Schaap, om de situatie te bespreken. Ook gaat ze in gesprek met Bas Eenhoorn (plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio) over de kwestie.