Baas Renault Sport wil F1-seizoen inkrimpen tot 15 races

In het huidige F1-seizoen staan 21 races op de kalender en is daarmee het langste in de geschiedenis van de F1. Renault Sport F1-baas Cyril Abiteboul is voorstander van een korter seizoen.

Liberty Media, eigenaar van de F1, wil de kalender de komende jaren uitbreiden naar 22 of 23 races. Abiteboul van Renault ziet dat net als een aantal andere teams niet zitten. “We moeten meer aansluiting vinden met de fans maar het moet ook wel iets bijzonders blijven.”, vertelt Abiteboul aan Motorsport.com “Momenteel zitten we al ver boven het aantal dat nodig is om bijzonder te zijn. We moeten een boodschap van trots, van motivatie, van energie overbrengen. Met de huidige kalender is het enthousiasme niet hetzelfde als we maar vijftien maal per jaar zouden hoeven te reizen.”

De Fransman wil de kalender drastisch inkrimpen. “Als je heel agressief te werk gaat en kiest voor 15 races, moet je de huidige 21 races mededelen: ‘Kijk jongens, 6 van jullie worden geschrapt dus strijd er maar om’. Dan draai je de marktwerking volledig om. Het is interessant om te zien welke reactie dat teweeg brengt. Ik begrijp dat het een gok zou zijn, dat het niet past in de huidige opzet van de Formule 1. Er moet elk jaar meer geld verdiend worden, meer mensen, meer circuits, meer prijzengeld, meer van alles. Maar op een bepaald moment moeten er knopen worden doorgehakt. Misschien kunnen we het tij dan keren.”

Vanwege de kosten hebben andere teams ook al kritiek geuit op het lange seizoen. Guenther Steiner, teambaas Haas F1: “Het reizen naar de races kost ons en de Formule 1 ongelofelijk veel geld. Zij moeten er dus voor zorgen dat wij inkomen hebben, niet alleen de uitgaven. Groeien om te groeien heeft geen zin. De balans zit tussen de 20 en 22 races maximaal. Meer dan dat levert niet meer op.”