Degenkolb wint kasseienrit in Tour de France

John Degenkolb heeft de kasseienetappe van de Tour de France gewonnen. De Duitser was na een etappe van 156 kilometer tussen Arras en Roubaix de snelste voor de Belgen Greg van Avermaet en Yves Lampaert. De Nederlandse klassementsmannen kwamen in de eerste grote groep binnen.

Antwan Tolhoek zat mee in de vroege vlucht. De jonge Zeeuw van LottoNL-Jumbo had in de kopgroep van tien het gezelschap van Thomas De Gendt, Chad Haga, Omar Fraile, Reinardt Janse van Rensburg, Olivier Le Gac, Lilian Calmejane, Jérôme Cousin, Damien Gaudin en Nicolas Edet. De kopgroep kreeg nooit meer dan vier minuten van het peloton.

Na tien kilometer was het schrikken in het peloton. Er was een vrij grote valpartij met daarbij als grootste slachtoffer Richie Porte. De Australische kopman van BMC kon zijn weg niet meer vervolgen en moest opgeven met een sleutelbeenbreuk. Ook osé Joaquin Rojas (Movistar) moest de strijd staken.

Nog voor de kasseistrook waren er al meerdere lekke banden maar het peloton kon compleet beginnen aan de eerste kasseistrook. De kopgroep was daar drie minuten eerder en Tolhoek kreeg daar al meteen een lekke band en moest de andere renners laten gaan.

Op de eerste kasseistroken nam BORA-hansgrohe samen met team Sky de leiding in het peloton. Dat zorgde voor een eerste breuk in het peloton, maar in het eerste deel van het peloton zaten de Nederlandse klassementsmannen. Ook de topfavorieten voor de eindzege zaten in het eerste deel.

Het bleef lekke banden regenen. Bauke Mollema en Steven Kruijswijk kregen daar ook mee te maken, mede door hun ploeggenoten konden ze al snel weer terugkomen. Met nog vijftig kilometer te gaan was er een eerste serieuze versnelling van de geletruidrager Greg van Avermaet. Alles kwam weer bij elkaar en op de volgende kasseistrook kwam Froome ten val. De kopman van Sky had nog genoeg ploeggenoten over om hem terug te brengen.

Movistar was in de eerste groep goed aanwezig met zes renners, maar Mikel Landa lette even niet op en reed tegen een achterwiel aan van Kruijswijk. Twee ploeggenoten wachten op de Bask, maar door de zware valpartij was het verschil opgelopen naar de minuut. Ook Uran kwam ten val. Ook zijn ploeggenoten moesten in de achtervolging op het eerste peloton. De Colombiaanse nummer twee van de afgelopen Tour moest daarnaast ook nog van fietst wisselen.

Jasper Stuyven was de eerste renner die uit het peloton naar de koplopers toe, dat toen nog maar bestond uit Janse van Rensburg en Gaudin. Het drietal kreeg geen ruimte doordat Dumoulin en zijn ploeggenoot Kragh Andersen stevig doortrokken. Door het hoge tempo bleef de achterstand van Landa en Uran op de minuut liggen.

Op de voorlaatste strook van Camphin-en-Pévèle reed een drietal weg. Lampaert, Van Avermaet en Degenkolb vonden elkaar en sloegen een gat van dertig seconden. In de groep daarachter verliep de achtervolging moeizaam.

Bij de laatste kasseistrook was het verschil opgelopen naar de minuut waardoor de drie konden uitmaken wie de dagzege pakt in Roubaix. Bardet, de Franse hoop, kreeg opnieuw te maken met een lekke band. Hij zakte terug tot de groep van Landa op veertig seconden van de eerste groep. Movistar reed daar een lange tijd op kop voor Landa en nu sprong AG2R La Mondiale bij voor hun kopman Bardet. In de laatste meters konden ze weer de aansluiting vinden met de eerste grote groep.

Sagan, Jungels, Stuyven en Gilbert wisten in de laatste kilometers nog weg te rijden uit de eerste groep, maar dat was te laat om de aansluiting te vinden bij de drie vooraan. In de kopgroep hadden de Belgen Degenkolb op kop gedrongen, maar de Duitser werkte beheerst af in Roubaix.

Degenkolb wint de rit naar Roubaix. (PRO SHOTS/Action Images)
Degenkolb wint de rit naar Roubaix. (PRO SHOTS/Action Images)