"Rebic betaalde alle leningen van mensen uit geboortedorp"

Ante Rebic speelt zondagmiddag de WK-finale en is de held van zijn geboortedorp Donji Vinjani, maar niet alleen vanwege zijn voetbalprestaties.

Het dorpje in het achterland van Dalmatië telt zo'n 500 inwoners en de 24-jarige aanvaller van Eintracht Frankfurt koestert nog altijd warme gevoelens voor de plek waar hij zijn eerste balletjes trapte. Hij ruilde amateurvereniging Vinjani in voor NK Imotski en na twee seizoenen transfereerde hij naar het RNK Split van Darko Buturovic. In 2013 tekende hij een vijfjarig contract bij Fiorentina, dat hem verhuurde aan RB Leipzig, Hellas en Eintracht Frankfurt.

De club uit de Bundesliga besloot in december om de optie tot koop op Rebic te lichten en zal daar geen spijt van hebben. De Frankfurters legden de linksbuiten tot medio 2021 vast en betaalden naar verluidt twee miljoen euro aan Fiorentina. Lovro Sindik, een goede vriend van Rebic, is trots op de WK-finalist met een groot hart: “Hij is opgegroeid in een klein dorpje, niet ver van Split vandaan. Hij is zijn roots nooit vergeten, ondanks dat hij op negentienjarige leeftijd al naar Italië vertrok.”

“Hij heeft al eens voor de vijfhonderd inwoners van zijn geboortedorp alle lopende leningen afbetaald”, vertelt Sindik aan de Oostenrijkse krant Heute. Rebic , wiens vader buschauffeur en moeder advocate was, wordt overigens nadrukkelijk met een transfer in verband gebracht. Onder meer Bayern München, Manchester United, Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur zouden belangstelling hebben voor Rebic. Geschat wordt dat hij nu zo'n 45 miljoen euro moet kosten.