Marquez wint 9e opeenvolgende Duitse Grand Prix

Marc Marquez heeft zijn veertigste overwinning in de MotoGP binnen. De Spanjaard maakte zijn bijnaam van King of the Ring volledig waar, want op de Sachsenring in Duitsland won hij al voor het negende opeenvolgende jaar: één keer in de 125cc, twee keer in de Moto2 en nu zes keer op rij in de MotoGP, telkens vanaf poleposition. 

Jorge Lorenzo kende een lekkere start en reed op zijn Ducati van de derde startplek naar de leiding, voor Danilo Petrucci, Marquez, Valentino Rossi, Maverick Viñales, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa, Alvaro Bautista en op de tiende plek Bradley Smith.

Na acht ronden had Lorenzo de leiding nog altijd in handen, op de voet gevolgd door Marquez. Rossi werkte zich ondertussen wat naar voren en pakte de derde plek over van Petrucci, die vervolgens ook gelijk Crutchlow in zijn hek had hijgen. 

Dat veranderde snel: Crutchlow ging wat te wijd en gleed onderuit. Richting de helft van de race opende Marquez de aanval en de wereldkampioen zette zijn Repsol Honda met succes binnendoor bij Lorenzo, zijn teamgenoot van volgend jaar.

Iets verder naar achteren was ook Bautista heerlijk op dreef. Hij had zijn Ducati van vorig jaar inmiddels voorbij onder meer Pedrosa gestuurd en opende zelfs de aanval op merkgenoot Dovizioso, die de vijfde plek in handen had, achter de Ducati's van Lorenzo en Petrucci.

Rossi wist zich ondertussen voorbij Lorenzo naar de tweede plek op te werken en Il Dottore kon de jacht op Marquez openen. Dat lukte niet helemaal, want ronde na ronde reed Marquez uiteindelijk toch weg bij zijn Italiaanse rivaal.

Lorenzo kreeg het in de slotfase juist moeilijk. Petrucci passeerde hem en pakte plek drie, terwijl ook de opstomende Viñales voorbij Lorenzo kwam. Petrucci kon vervolgens proberen wat hij wilde, maar het was geen doen om zijn podiumplek te verdedigen tegen Viñales en diens Yamaha.

Marquez werd niet meer bedreigd en boekte zo zijn veertigste MotoGP-zege, voor de Yamaha's van Rossi en Viñales. Petrucci, Bautista, Lorenzo, Dovizioso en Pedrosa volgden het podiumdrietal.