Frankrijk - Kroatië: wie wordt wereldkampioen voetbal?

Om 17.00 uur Nederlandse tijd is het zover: de Argentijn Nestor Pitana blaast op zijn fluitje en in het Luzhnikistadion in Moskou wordt de finale van het wereldkampioenschap voetbal afgetrapt. Frankrijk en Kroatië, een oud-wereldkampioen tegen een debutant in de WK-finale.

Er zit wel een beetje historie in dit duel. Kroatië en Frankrijk speelden in 1998 namelijk tegen elkaar in de halve finales van het WK in Frankrijk, waar het gastland door twee goals van verdediger Lilian Thuram met 2-1 won. Hoog tijd dus voor revanche voor de Kroaten.

Een WK-finale die binnen negentig minuten beslist is, dat is al even geleden. In 2006 won Italië na strafschoppen van Frankrijk, dan was er 2010 en in 2014 klopte Duitsland de Argentijnen na verlenging. Kroatië speelde op dit WK drie knock-outwedstrijden: twee keer wonnen ze na penalties, één keer na verlenging.

Verder is het nog een mooi moment om even kort terug te kijken. De hele WK-cyclus begon al op 12 maart 2015, toen Oost-Timor en Mongolië aftrapten. Chiquito Filipe do Carmo scoorde namens Oost-Timor, de eerste goal van de WK-cyclus.

Enfin, Frankrijk en Kroatië dus. Frankrijk worstelde zich door de poule met moeizame winst op Australië en Peru, gevolgd door een doodsaai gelijkspel tegen Denemarken. Kroatië klopte Nigeria, rolde de Argentijnen op en was ook nog te sterk voor IJsland: negen punten dus.

In de achtste finales won Frankrijk na een sensationeel duel met Argentinië: de Fransen hadden de leiding, de Argentijnen draaiden het om en de Fransen draaiden het op hun beurt weer om. Kroatië deed het tegenovergestelde: tegen de Denen was het niks aan, maar na een passend slechte penaltyserie wonnen ze wel.

De kwartfinales dan: Raphaël Varane en Antoine Griezmann hielpen Frankrijk met 2-0 langs Uruguay, Kroatië werkte zich - uiteraard via strafschoppen - langs de Russen. In de halve finale werd België door de Fransen van de hype train af geholpen, Mario Mandzukic schoot Kroatië naar de WK-finale door de 2-1 tegen Engeland te maken.

Zoals gezegd gaan de teams er om 17.00 uur aan beginnen. Zeg het maar, de Champs-Élysées of het Ban Jelacic-plein?