Marquez voor 9e jaar op rij naar pole op Sachsenring

De Sachsenring en motorcoureur Marc Marquez, het is een uitmuntende combinatie. Al acht jaar op rij heeft de Spaanse wereldkampioen er zowel de poleposition als de winst in de race gepakt: één keer in de 125cc, twee keer in de Moto2 en inmiddels vijf keer in de MotoGP.

Zondag kan daar een negende keer bij gaan komen, want de coureur van Repsol Honda heeft wéér de poleposition te pakken. Die leek naar Ducati-rijder Danilo Petrucci te gaan, maar de Italiaan zag Marquez in de laatste poging 0,025 seconden onder zijn tijd door duiken.

Marquez en Petrucci worden op de eerste rij vergezeld door Jorge Lorenzo. De Spanjaard gaf op zijn Ducati 0,057 seconden toe op Marquez, zijn teamgenoot van volgend jaar. Maverick Viñales, Andrea Dovizioso en Valentino Rossi nemen zondag op de tweede startrij plaats.

In de Moto2 was het Mattia Pasini die de poleposition pakte. Dat deed hij relatief ruim voor Luca Marini, maar de strijd om plek twee was spannend: Marini eindigde op 0,181 tellen van Pasini, Francesco Bagnaia op 0,183 en Sam Lowes op 0,184, voor Lorenzo Baldassarri en Xavi Vierge.

In de Moto3 was de poleposition weer eens voor Jorge Martin, al zijn zesde pole in negen races dit jaar. Spannend was het wel: de Spanjaard troefde landgenoot Marcos Ramirez met 0,060 seconden af, terwijl de Italiaan Enea Bastianini op 0,065 tellen strandde.

Een bijzondere vermelding was er voor Jauma Masia: de 17-jarige Spanjaard kwam in de vrije training 's ochtends hard ten val, ging zelfs naar het ziekenhuis met mogelijk een enkelblessure, maar kwalificeerde zich zeer knap als vierde.

Het programma op zondag is weer zoals gebruikelijk: Moto3 om 11.00 uur, Moto2 om 12.20 uur en MotoGP om 14.00 uur. In verband met Wimbledon en de Tour de France raden we de liefhebber aan om even in de gaten te houden op welk Eurosportkanaal een en ander uitgezonden wordt.