Selfiebelasting: 85 cent voor fotograferen met mobieltje

In Kenia is men hard op zoek naar nieuwe manieren om de kas te spekken en dat gaat natuurlijk via belasting. In verschillende delen van het land zijn daarom de nodige extra belastingen ingevoerd, zoals in de zuidelijke county Makueni.

In Makueni moet men voortaan honderd Keniaanse shilling - zo'n €0,85 - betalen om foto's te mogen maken met een mobiele telefoon, door Kenianen inmiddels al de selfiebelasting genoemd. Hoe iets dergelijks gecontroleerd moet gaan worden is natuurlijk nog maar de vraag.

Andere belastingen lijken wat logischer. Zo moeten eigenaren van casino's in Makueni voortaan zo'n 250 euro per maand betalen, terwijl straatpredikanten in het zuidwestelijke Siaya county vooraf bijna 170 euro per dag moeten betalen om speciale grasveldjes te mogen gebruiken.

Ook onder meer straatverkopers van eten moeten daar belasting voor gaan betalen, terwijl supermarkten en winkelcentra delen van de parkeerinkomsten af moeten staan, net als een deel van de inkomsten afkomstig uit de verkoop van plastic tasjes.

De vraag van de dag: waar zou in Nederland, met enig realisme, best wel (extra?) belasting op kunnen komen?