Anderson slaat Federer na monsterpartij uit Wimbledon

Tennisser Kevin Anderson heeft op Wimbledon misschien wel de mooiste overwinning uit zijn carrière gepakt. De 32-jarige Zuid-Afrikaanse nummer acht van de wereld sloeg niemand minder dan achtvoudig Wimbledon-kampioen Roger Federer na een ware monsterpartij naar huis en staat in de halve finales op het heilige gras in Londen.

Federer begon nog prima met simpele setwinst in set één, de 300e gewonnen set uit zijn Wimbledon-loopbaan. Via de tiebreak won hij ook het tweede bedrijf, waarna hij het in drie sets af leek te maken. Niks was echter minder waar: Anderson maakte weliswaar geen kans op Federer's service, hij sloeg op zijn eigen service wel een matchpoint weg en daarna kon hij de opslag van de Zwitser ineens wél aanpakken.

Anderson won de set zo alsnog, waarna Federer in set vier niks in te brengen had tegen de snoeiharde services van de Zuid-Afrikaan, die bijna elke eerste service binnen de lijnen sloeg. De vijfde en beslissende set werd vervolgens een marathon van jewelste, tot Anderson op 11-11 de eerste break van de set plaatste. Dat verzilverde hij vervolgens op eigen opslag en daarmee was zijn fenomenale comeback compleet: 2-6, 6-7 (5), 7-5, 6-4, 13-11.

Novak Djokovic plaatste zich voor de andere halve finale. De Servische drievoudig kampioen maakte een einde aan de indrukwekkende opmars van de door blessures ver weggezakte Kei Nishikori. De Japanner sloeg na de verloren eerste set nog wel terug, maar daarna was het gedaan met de spanning in de wedstrijd: 6-3, 3-6, 6-2, 6-2.