Nederlands elftal ook de komende jaren te zien bij de NOS

De komende vier jaar zijn alle wedstrijden van het Nederlands mannenelftal te zien bij de NOS, dat de uitzendrechten hiervoor heeft verworven. De kwalificatiereeksen van het Nederlands elftal voor het aankomende EK (2020), WK (2022), alle wedstrijden in de Nations League én de tussenliggende vriendschappelijke interlands worden uitgezonden door de Nederlandse Omroep Stichting.

Nederland – Peru is op 6 september 2018 (20.45 uur) de eerste wedstrijd van deze cyclus die bij de NOS te zien is. Vervolgens staan de Nations League-wedstrijden tegen Frankrijk (9 september) en Duitsland (13 oktober) op het programma. 

Jean-Paul Decossaux, commerciële eindbaas van de KNVB: "Samen met de UEFA, die de onderhandelingen voerde namens alle Europese voetbalbonden, zijn we tot een akkoord gekomen met de NOS. Hier zijn wij als KNVB erg tevreden mee. Het is natuurlijk mooi voor alle voetballiefhebbers van Nederland dat alle interlands van de Nederlandse mannen de komende vier jaar op één plek te zien zijn. Dit is gemakkelijk en overzichtelijk. We gaan ervan uit dat de NOS en het Nederlands elftal het publiek de komende vier jaar samen veel moois gaan laten zien”.

"Oranje hoort bij de NOS, bij de publieke omroep”, zegt Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS. “Sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder is in staat mensen in alle geledingen van de samenleving te verbinden. Dat zien we ook deze weken weer met het WK."

Kwalificatievoetbal bij de NOS en het Nederlands elftal is niet echt een fijne combinatie. De laatste drie kwalificatiereeksen die door de NOS zijn uitgezonden waren het WK2002, EK2016 en WK2018. Op al die drie de eindtoernooien waren we niet aanwezig. 

De NOS heeft niet bekend gemaakt hoeveel zij heeft betaald voor de rechten. Bronnen zeggen tegen NRC Handelsblad dat het gaat om 800.000 – 900.000 euro per wedstrijd. Een woordvoerder van de NOS wil de bedragen die door het NRC worden genoemd niet bevestigen.