NASCAR-race vol zware crashes levert eerste zege op voor toptalent Jones

NASCAR-coureur Erik Jones heeft zijn eerste zege in de Cup Series te pakken. De 22-jarige coureur, dit jaar overgestapt naar het topteam van Joe Gibbs Racing, zegevierde op de prestigieuze Daytona Speedway. 

Het gevecht om de winst in de eerste stage werd gewonnen door Ricky Stenhouse Jr, die Kyle Busch, Kyle Larson en William Byron net klopte na een niet bijster spectaculaire eerste deel van de race. Paul Menard stuiterde vroeg in de tweede stage hard het gras in, maar een paar ronden later ging het pas echt fout: de Big One.

Menard maait het gras (Bron: YouTube)

Big One
Helemaal voorin de race ging het fout bij de op plek twee rijdende Brad Keselowski, die aan werd getikt door Stenhouse. Keselowski ging rond, tikte Kurt Busch op plek drie aan en daarna was het hek van de dam: de een na de ander raakte een collega en onder meer Joey Logano, Clint Bowyer, Daniel Suarez, Denny Hamlin en Chase Elliott konden hun auto afleveren bij de lokale schroothoop.

Zoals wel vaker waren de reacties duidelijk. "Je voelt je totaal hulpeloos als je vooraan de race rijdt en je voelt dat je ineens aantikt wordt en rond gaat", aldus Kurt Busch. Ook Logano baalde, maar accepteerde het al vrij snel: "Dit is racen op een superspeedway. Soms kom je er precies doorheen en kun je winnen, soms crash je en met 350 kilometer per uur kun je dan weinig uithalen. Helaas zaten we nu aan de verkeerde kant, hopelijk zitten we volgende keer weer aan de goede kant. Het hoort erbij."

De Big One (Bron: YouTube)

De iets kleinere Big One
Met een kleine honderd ronden te gaan kon men weer op weg, met Byron op kop en onder meer Joey Gase, DJ Kennington en JJ Jeley of all places in de voorste gelederen. Stenhouse ging als een ware olifant door de porseleinkast, want weer ging het fout en weer begon het met auto #17: Stenhouse tikte dit keer Kyle Busch vanaf plek twee rond, die vies hard de muur in ramde. Hij nam ook de jonge leider Byron mee en ook Jamie McMurray kon geen kant op.

De rest van de tweede stage kon wonder boven wonder zonder grote problemen afgewerkt worden en wederom was het Stenhouse die de stagewinst pakte, voor Michael McDowell, Alex Bowman, Kasey Kahne, Ty Dillon en Jimmie Johnson.

Einde verhaal voor Kyle Busch (Bron: YouTube)

Op naar de finish
Met 48 ronden te rijden werd de leiding kortstondig overgenomen door, hoe kan het ook anders, Jimmie Johnson in zijn #48, waar de zevenvoudig kampioen toch al geruime tijd geen race mee gewonnen heeft. Met 36 ronden te gaan kreeg hij echter een straf: hij was iets buiten de pitplek gestopt en kreeg een drivethrough.

Op de baan ging het al snel weer fout en, verrassing, Stenhouse was er weer bij betrokken. Dit keer kon hij er echter niks aan doen, want Larson kreeg een lekke band, spinde en nam Stenhouse mee. Met 32 ronden te gaan werd het veld weer op weg gevlagd, met Martin Truex Jr voorop en de nog altijd sensationeel rijdende Kennington op de vierde plek.

Larson in de problemen (Bron: YouTube)

De droom van Kennington spatte 28 ronden voor het einde uiteen: in zijn zesde volwaardige Cup Series-race spinde de Canadees en hoewel hij weinig schade leek te hebben, liep hij wel flink wat achterstand op. Na een kortstondige caution kon het veld weer verder met nog dik twintig ronden te rijden en met veteraan Kahne op kop.

Met ruim tien ronden te gaan maakten nog negen coureurs kans, want de rest reed in een aparte groep vol gehavende en met ducttape opgelapte auto's. Daar reed ook Stenhouse in en wéér gingen de spotlights op hem: dit keer spinde hij uit zichzelf, wat door de al aanwezige schade voor een vonkenshow van jewelste zorgde.

Zes ronden voor het einde vond de herstart plaats, met Kahne en Kevin Harvick voorin, hoewel ook Bowman en Truex er lekker bij zaten, net als Bowyer. Toch ging het wéér mis: Gase, McDowell en Aric Almirola knalden hard de muur in, waarbij ook Johnson werd geraakt. Door de chaos was het aantal ronden voorbij en dus was er overtime nodig: NASCAR's manier om geen suffe finish onder geel te hebben.

De volgende stevige crash (Bron: YouTube)

De boel werd weer op gang gevlagd, nu met Harvick en Truex voorop, gevolgd door Bowyer en Erik Jones. Het ging echter wéér fout: Bowyer werd aangetikt en knalde hard de muur in, wat weer een massale kettingreactie ontketende. De vraag was vervolgens wanneer de gele vlag gezwaaid werd en dat antwoord kwam snel: vóór leider Truex de finishlijn voor de voorlaatste keer passeerde, waardoor we nog een keer mochten.

Bij de volgende poging startte Truex op kop, voor Jones en Kahne. Dit keer bleven de incidenten uit en na een bijzonder fraai gevecht reed Jones naar de leiding en uiteindelijk de winst: zijn allereerste zege in de Cup Series, voor Truex en AJ Allmendinger.

Ook in overtime ging het fout (Bron: YouTube)