Rusland - Kroatië: Russisch wonder of de inlossing van de Kroatische belofte?

Guus Hiddink dreigt overtroffen te worden. Hij wordt nog altijd in Rusland herinnerd om zijn EK-prestaties tien jaar geleden, maar nu is daar Stanislav Cherchesov met zijn pasje om zijn nek. Mooi man. Niemand had erop gerekend, niemand had het verwacht, maar Spanje is verslagen. De weg ligt opeens open voor meer wonderen, want wie Kroatië zag stuntelen tegen Denemarken, weet dat de hypetrain van Zlatko Dalic iets te snel op topsnelheid heeft gereden. Om 20.00 uur trappen we zaterdag af in het altijd spektakel biedende Sochi. Krijgen we een nieuw Russisch wonder of maakt Kroatië de al jaren rondhangende belofte eens waar?

Rusland
Het wonder geschiedde in Luzhniki. Rusland verdedigde als een hecht blok, 120 minuten lang, en bracht de wedstrijd naar penalty’s. Ik denk dat er werkelijk niemand was die daar rekening meehield, maar het zij zo. Spanje deed niets anders dan tiki-taka, shitpassing waar Guardiola om zou kotsen. Geen diepgang, geen positionering en combinaties door het midden. Het was een lijdensweg die alleen Rusland in de kaart speelde, maar je kan wel de stelling aangaan dat er een redelijke kans was dat Rusland niet zou hebben gewonnen als ze niet de penalty (hands Pique) meekregen. Tot die penalty zaten ze voor geen meter in de wedstrijd. Komen ze zaterdag wel meer van de eigen helft af? Kunnen we meer genieten van de werken van Cheryshev, Dzyuba ( ) en Golovin?

Kroatië
Kroatië daarentegen heeft vooral de meeste indruk achtergelaten in de groepsfase. Het is tweejaarlijks kwijlen als je ziet wat voor kwaliteit ze met name op het middenveld en de aanval. Alleen kwam het er steeds niet uit, nu hopen we van wel. In de groepsfase hebben we al een paar tekenen kunnen zien. Dalic laat zijn Kroatië opereren vanuit de organisatie en wil graag de zwakheden van zijn tegenstander uitbuiten. Het is geen filosoof, nee. Tegen Nigeria hoefde er niet veel moeite te worden gedaan om te winnen, tegen Argentinië kon het vanuit de hangmat kijken hoe Messi en zijn vriendjes het verprutsten en geen idee hoe ze tegen IJsland speelden. Tegen Denemarken was het weer afwachtende aids.

Conclusie
Kortom: Rusland zal waarschijnlijk geen concessies doen aan haar strijdplan. Ieder extra wonder maakt het nog meer wonderlijk, nog meer Andere Tijden Sport 2036 waardig. Geen idee hoe het humeur van Dalic is, maar wanneer hij er geen afwachtende shitshow van wil maken en meteen in de 90 minuten wil toeslaan, zal hij concessies moeten doen aan zijn speelstijl. Ole.