Shubenkov snel over horden, ruzie op 5000 meter en prima comeback Hassan

Hordenloper Sergey Shubenkov heeft tijdens de Diamond League in Lausanne weer indruk gemaakt. De Rus kwam eerder in de week al tot een toptijd van 12,92 seconden, in Zwitserland snelde hij in 12,95 naar de winst, ruimschoots voor Devon Allen (13,29).

De 5000 meter leverde, letterlijk, een vechtpartijtje op. De jonge Ethiopiërs Selemon Barega en Yomif Kejelcha kregen het met elkaar aan de stok en Kejelcha trok zijn jonge landgenoot vervolgens met flink wat kracht aan de broek. Beiden duikelden onderuit en na afloop had Barega nog wel zin om de vuisten te laten spreken, hoewel een aantal andere atleten hem wat tot bedaren brachten. De Ethiopische Bahreini Birhanu Balew won de wedstrijd ondertussen in 13:01,09 minuten, anderhalve seconde voor Barega, die na zijn struikelpartij snel opstond.

Op de 1500 meter bij de vrouwen maakte Sifan Hassan na wat blessureleed haar comeback op haar favoriete afstand. Dat deed de Nederlandse uitstekend, want ze kon tot en met het einde mee met de top en eindigde in een zeer verdienstelijke 3:58,39 als derde. De winst ging naar de Amerikaanse Shelby Houlihan, die net als in Eugene in mei de gashendel in de laatste meters open wist te trekken. Het leverde haar een winnende tijd van 3:57,34 op, een kleine seconde sneller dan de Britse Laura Muir.

Met 2,37 meter deed hoogspringer Danil Lysenko het goed. De Rus was veruit de beste, aangezien onder meer Mutaz Essa Barshim afwezig was. Noah Lyles was op de 200 meter weer eens bijzonder goed. Met een lichte rugwind snelde de pas 20-jarige Amerikaan naar een gedeeld beste wereldjaarprestatie van 19,69 seconden, een tijd waarmee men serieus kans zou maken op goud op de mondiale toernooien. Met 19,88 was ook zijn lands- en leeftijdsgenoot Michael Normal weer bijzonder snel.