EU onderzoekt afschaffen zomertijd

De Europese Commissie houdt tot medio augustus een zogeheten openbare raadpleging over een mogelijke afschaffing van de zomertijd. Dat betekent dat burgers, bedrijven en organisaties hun mening hierover kunnen geven. De commissie heeft hiertoe een speciale webpagina geopend.

Eerder dit jaar sneuvelde een voorstel hierover in het Europese Parlement. De parlementariërs vroegen daarop wel aan de commissie om voor- en nadelen van afschaffing te onderzoeken, schrijft de NOS. Een aantal van hen vindt dat mens en dier onnodig last heeft van de tijdwisselingen. Ondertussen zou het nauwelijks energiebesparing opleveren.

Na de consultatieronde beslist de Europese Commissie of er een voorstel in stelling wordt gebracht om een einde te maken aan de zomertijd. Naar verluidt zou het evenwel nog jaren duren voordat het eventueel zover is.

De commissie is wel alvast stellig dat zomer- en wintertijd een zaak van de EU is en blijft. Met andere woorden, lidstaten zullen dus niet op eigen houtje mogen beslissen om er mee te kappen.