'Langer leven door naar dezelfde arts te blijven gaan'

Doorgaans naar dezelfde arts gaan is voor velen niet alleen prettiger, het zou ook zomaar eens je leven kunnen verlengen. Dat blijkt uit onderzoek van Denis Pereira Gray van de Universiteit van Exeter.

Gray analyseerde de resultaten van 22 studies uit negen landen met verschillende zorgsystemen. Maar liefst achttien van die studies toonden aan dat mensen die lang bij dezelfde arts bleven, aanzienlijk minder snel dood gingen.

Het was wat lastig om alles te vergelijken, want de studies gebruikten vaak verschillende methoden om de continuïteit te meten. Toch vielen bepaalde zaken wel op: in Taiwan keek men bijvoorbeeld naar bijna vierhonderdduizend diabetici, waaruit bleek dat de patiënten met een hoge continuïteit slechts half zo vaak overleden.

Overigens levert niet alleen het bezoeken van dezelfde huisarts voordelen op, het werkt ook bij psychiaters, specialisten of andere dokters. Het kan er natuurlijk mee te maken hebben dat mensen met een slechte gezondheid nou eenmaal meer verschillende artsen moeten bezoeken, maar alle studies hebben geprobeerd om dat effect zoveel mogelijk in te perken.

Patiënten die vaak naar dezelfde huisarts gaan zijn vaak beduidend meer tevreden. Dat zorgt er dan weer voor dat ze eerder geneigd zijn medisch advies op te volgen of zich bijvoorbeeld laten vaccineren, terwijl ze minder vaak onnodig in een ziekenhuis belanden. "Als patiënten goed met een arts overweg kunnen, zijn ze veel meer geneigd om relevante informatie te geven, soms zelfs erg persoonlijke informatie, bijvoorbeeld over angsten, waar een arts het advies dan op aan kan passen", zegt Gray.

De onderzoeker vindt dat het belang van continuïteit onderschat wordt door zorgsystemen. "Het wordt gezien als een soort luxe om de patiënt iemand te geven die ze willen zien, maar het wordt alsmaar duidelijker dat het van groot belang is voor de kwaliteit van de zorg."