Zweden voor het eerst in 24 jaar in kwartfinale WK na overwinning op Zwitserland

Zweden heeft zich voor het eerst sinds 1994 geplaatst voor de kwartfinale van een WK voetbal. De ploeg van bondscoach Janne Andersson was in Sint-Petersburg met 1-0 te sterk voor Zwitserland.

Zweden kreeg in de eerste helft de beste kansen. Marcus Berg kreeg twee mogelijkheden op de score te openen. De oud-spits van FC Groningen en PSV schoot bij zijn eerste poging haastig over, en bij zijn tweede doelpoging wist de Zwitserse doelman Yann Sommer de bal uit de hoek te tikken.

Albin Ekdal kreeg voor Zweden in de eerste nog de beste kans. Na een afgeslagen corner werd de bal opnieuw ingebracht en stond hij helemaal vrij. De Zweedse middenvelder van Hamburger SV twijfelde alleen tussen schieten en koppen en besloot op het laatste toch te schieten, maar zijn inzet ging over.

In het begin van de tweede helft kreeg Zweden ook nog een kans via een andere oud-PSV'er Ola Toivonen, maar ook hij had zijn vizier niet op scherp staan. Zwitserland werd gaande de wedstrijd steeds sterker. Tot grote kansen leidde dat echter niet.

Zweden kwam halverwege de tweede helft op 1-0 na een inzet van Emil Forsberg. Het schot werd van richting veranderd door Manuel Akanji, waardoor de Zwitserse goalie kansloos was.

De Zwitsers probeerde in de slotfase nog de gelijkmaker te maken, maar invallers Breel Embolo en Haris Seferovic hadden geen geluk in de afronding. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Michael Lang nog rood na het neerhalen van de doorgebroken Martin Olsson.

In eerste instantie gaf de scheidsrechter nog een penalty aan Zweden, maar na het bekijken van de videobeelden bleek de overtreding net buiten de zestien gemaakt te zijn. Toivonen schoot de bal nog op de Zwitserse doelman, maar dat was ook meteen de laatste actie van de wedstrijd.

In de kwartfinale speelt Zweden tegen Colombia of Engeland, die dinsdagavond de laatste achtste finale spelen van dit WK.