Jongens na 9 dagen levend gevonden in grot

Britse reddingswerkers hebben de groep Thaise jongens die al 9 dagen vermist waren toen zij na een plotselinge overstroming vast kwamen te zitten in een grottenstelsel levend en wel teruggevonden.

De jonge voetballers verdwenen 9 dagen geleden na hevige regenval. Bij een zoektocht werden rugtassen en fietsen nabij een grottenstelsel gevonden, waar de jongens het avontuur opzochten, toen ze verrast werden door hoog water dat de volledige grot blokkeerde.

Lange tijd was onzeker of de groep nog in leven zou zijn en een veilig onderkomen in de grot hadden gevonden. Nu het water eindelijk ver genoeg was gezakt dat duikers de grot veilig in konden blijkt dat inderdaad het geval te zijn. Het volgende probleem dient zich echter al aan.

Om de grot te kunnen verlaten zullen de jongens moeten leren duiken, omdat het water de komende tijd alleen nog maar zal stijgen. Als ze niet met duikuitrusting de weg naar de uitgang kunnen afleggen kunnen ze mogelijk nog maanden vastzitten.

De jongens, allen in de leeftijd tussen 11 en 16 jaar, en hun 25-jarige trainer werden zo'n 4 kilometer van de ingang van de grot teruggevonden. Dat zal ook de afstand zijn die ze onder water moeten afleggen als ze binnen afzienbare tijd weer in de buitenlucht willen staan.