Bij ongeluk overleden vrouw ontwaakt in koelcel mortuarium

Ja, het is weer eens zover: een dood persoon bleek een stuk minder dood dan aanvankelijk gedacht. Dit keer trekken we naar Zuid-Afrika, naar Carletonville om precies te zijn. In de stad nabij Johannesburg deed zich een verkeersongeluk voor, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

De overledenen werden naar het lokale mortuarium gebracht, maar daar ontwaakte de betreffende vrouw plotseling. Ze was dus eigenlijk helemaal niet dood, zo mogen we naar alle waarschijnlijkheid wel aannemen. Een foutje van de reddingsdiensten, want die hadden haar ter plekke doodverklaard.

De Carletonville Herald sprak met een hulpverlener, die wellicht ten overvloede vertelt dat dit geen gebruikelijke situatie is. In sommige situaties is de dood duidelijk, zo zegt hij: "Denk aan een onthoofding", zo geeft hij een voorbeeld waarbij doorgaans weinig twijfel bestaat over de situatie.

Ook als een bepaalde stijfheid of ontbinding is opgetreden mag er wel vanuit gegaan worden dat iemand dood is. In andere gevallen is het echter moeilijker en moeten drie lijnen op de hartmonitor zeker een halve minuut geen enkel teken van leven vertonen.

Daarnaast moet er logischerwijze ook geen hartslag aanwezig zijn alvorens een persoon dood te verklaren, zo trapt de hulpverlener nog een open deur in. Beide pupillen moeten verwijd zijn en er moet vijf minuten lang geen teken van ademen of overgeven gegeven worden.

Volgens de lokale autoriteiten zijn de reguliere checks bij de vrouw allemaal uitgevoerd, maar toch bleek ze niet zo dood als men dacht. "Wij zijn er om mensen in leven te houden, niet om levende mensen dood te verklaren", aldus een geschokte hulpverlener.

Ook een medewerker van het mortuarium was op z'n zachtst gezegd een beetje geschrokken. "Hulpverleners zijn getraind om de dood vast te stellen, wij niet. Een koelcel openen en een levend persoon vinden, dat verwacht je dus niet. Stel je voor dat we al aan de autopsie waren begonnen.."