Van der Poel rijdt wegwedstrijd EK Wielrennen

Nederlands kampioen Mathieu van der Poel is opgenomen in de selectie voor het Europees kampioenschap in Schotland. Bondscoach Thorwald Veneberg selecteerde de 23-jarige renner voor de wegwedstrijd op 12 augustus in Glasgow.

Van der Poel combineert de wegrace met het EK mountainbike in dezelfde Schotse stad op 7 augustus. "Begin vorige week heb ik contact gehad met Mathieu en zijn ploeg waarbij duidelijk werd dat hij graag wil starten in de wegwedstrijd in Glasgow. Het EK heeft dé primeur doordat Mathieu de eerste renner ooit is, die zowel op de weg uitkomt als op de mountainbike", valt te lezen op de site van de wielerbond.

Naast Van der Poel bestaat de selectie uit Moreno Hofland, Koen de Kort, Sebastian Langeveld, Maurits Lammertink, Oscar Riesebeek en Pieter Weening. Later zal er nog een achtste renner worden aangewezen. Sunweb levert geen renners terwijl LottoNL-Jumbo Jos van Emden enkel laat uitkomen op de tijdrit.

Bij de vrouwen komt er wel een sterke Nederlandse aan de start in de Schotse plaats. Titelverdedigster Marianne Vos, regerend wereldkampioene en Nederlands kampioene Chantal Blaak en WorldTour-leidster Anna van der Breggen zijn de kopvrouwen.

De drie krijgen in Glasgow de steun van Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Janneke Ensing, Sabrina Stultiens en Lorena Wiebes.

Annemiek van Vleuten, de regerend wereldkampioene tijdrijden, ontbreekt in de selectie voor het EK van volgende maand. Voor de tijdrit in Glasgow zijn Van der Breggen en Van Dijk aangewezen door Veneberg.