Marquez wint fenomenale TT van Assen

Motorcoureur Marc Marquez heeft de 88e editie van de TT van Assen gewonnen. De Grand Prix van Nederland in de MotoGP werd een werkelijk fenomenale race, met felle gevechten, zeer fraaie inhaalacties en een bijna de hele race lang vechtende kopgroep. 

Marquez pakte vanaf de start de leiding, maar vooral Jorge Lorenzo maakte indruk: de Spanjaard vertrok op zijn Ducati vanaf de tiende plek, lag na anderhalve bocht al op plek twee en nam aan het einde van de eerste ronde op fraaie wijze de leiding over van Marquez. 

Achter de twee Spanjaarden schoven de Italianen Valentino Rossi en Andrea Dovizioso aan, voor Cal Crutchlow, Alex Rins, Andrea Iannone, Maverick Viñales, Aleix Espargaro en Johann Zarco. Marquez gaf zich uiteraard niet gewonnen en pakte de leiding al snel weer terug.

Rossi mengde zich ook in de strijd en passeerde Marquez, die de leiding weer kwijt was geraakt aan Lorenzo. Dovizosio zat vervolgens bij de wereldkampioen te kijken, terwijl Rins zich op de vijfde plek uitermate knap staande wist te houden.

In Meeuwenmeer ging het bijna fout: Lorenzo moest wat van het gas af, Rossi niet en Il Dottore reed met zijn Yamaha bijna vol achterop de Ducati-coureur. De heren bleven gelukkig overeind, wat gezien de hoge snelheden een klein wondertje mag heten.

Alsof er nog niet genoeg gevochten werd kwam ook Dovizioso zich voorin melden: hij verschalkte Marquez en nam plaats achter teamgenoot Lorenzo, hoewel Marquez snel een tegenaanval plaatste. Ook Viñales kwam lekker in de race en na tien ronden reed de hele top-8 nog bij elkaar.

Ook Rins liet zich flink gelden: met een heerlijke dosis agressie zette hij zijn Suzuki voorbij Marquez, waardoor hij tussen de twee Ducati's op de tweede plek reed. Hij zakte kort daarop wel weer even wat terug en voorin schoof Dovizioso voorbij teamgenoot Lorenzo naar de leiding.

Viñales hadden we nog niet in de top-3 gezien, maar met negen ronden te rijden kwam daar verandering in. De Yamaha-coureur zette hem binnendoor bij Marquez en pakte plek drie, achter de Ducati's. Dat duurde niet lang, want een ronde later greep hij zelfs de leiding.

Met zes ronden te gaan gingen Viñales en Marquez even de fout in tijdens een duel, waardoor Viñales naar plek vier zakte. Rossi profiteerde en schoof door naar plek twee achter Dovizioso, tot groot genoeten van de vele fans op de met 105.000 bezoekers volgepakte tribunes.

Dit keer nam Marquez de leiding weer in handen, maar met zes man bij elkaar - ook Crutchlow sloot weer aan - was de strijd drie ronden voor het einde nog absoluut niet gestreden. Daar dacht de wereldkampioen anders over, want hij sloeg ineens een gat van een dikke seconde.

In de slotronde was Marquez niet meer te pakken, dus werd er gevochten om plek twee. Die ging na een fenomenale move van Rins naar de Suzuki-coureur, die Viñales nog naar plek drie terugzette. Dovizioso werd vierde, voor Rossi, Crutchlow en Lorenzo.