Valse aangifte verkrachting: 45 dagen cel

Een 21-jarige Amerikaanse moet 45 dagen de cel in. Mary Zolkowski heeft namelijk aangifte gedaan van verkrachting, terwijl ze helemaal niet verkracht is, en dat mag dus niet.

Het begon ermee dat Mary haar moeder vertelde dat ze was verkracht op de parkeerplaats van een hogeschool in Bay City in Michigan. Moeder belde de school en Mary werkte mee aan het onderzoek. Een en ander bleek niet te kloppen en niet veel later gaf de jongedame toe dat ze ooit eens aangerand was, maar niet op de betreffende parkeerplaats.

Of dat wél waar was valt te betwijfelen, want het verhaal bleef maar veranderen. Even resumeren:

Verhaal 1 - Haar oorspronkelijke verhaal: Mary liep naar de auto en werd van achteren beetgepakt door een man, die haar zonder condoom verkrachtte terwijl hij haar gezicht en keel vast hield. Ze zag alleen zijn handen en hij ging er in een auto vandoor voor ze zijn gezicht kon zien. Mary weigerde een doktersonderzoek.

Verhaal 2 - Bij een tweede ontmoeting met de onderzoekers vertelde Mary ineens wat anders: de verdachte was nu een kennis van haar. De parkeerplaats was plotsklaps anders geworden, want dit keer zei ze verkracht te zijn in een appartement. Ze verontschuldigde zich voor de verwarring.

Verhaal 3 - Dit keer werd het nog weer even wat anders. Mary zei dat ze de verdachte wilde zeggen te stoppen, maar de seks was al voorbij voor ze dat kon doen. Uiteindelijk gaf ze aan valse aangifte van verkrachting te hebben gedaan.

Mary kon mogelijk vier jaar celstraf krijgen, plus een boete van tweeduizend dollar. De celstraf kreeg ze wel, maar het bleef nog bij een relatief lage 45 dagen.