Marquez pakt pole voor TT Assen, vier man binnen één tiende

Motorcoureur Marc Marquez start zondag van poleposition tijdens de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. Op het TT Circuit van Assen was de Spaanse wereldkampioen op zijn Honda net te snel voor de concurrentie, maar de verschillen waren uiterst klein.

De coureur van Repsol Honda was bij het vallen van de vlag 0,041 seconden sneller dan LCR Honda-rijder Cal Crutchlow. De Brit was op zijn beurt nog geen twee honderdsten sneller dan Valentino Rossi, die plek drie in mag nemen. Ook Ducati-coureur Andrea Dovizioso bleef binnen een tiende van een seconde: met 0,079 seconden achterstand staat hij op plek vier, naast Alex Rins en Maverick Viñales. De derde rij wordt gevormd door Aleix Espargaro, Johann Zarco en Andrea Iannone.

In de Moto2 was het Francesco Bagnaia die de poleposition voor zich opeiste. De Italiaan was in de trainingen al de beste en was in de kwalificatie 0,073 tellen rapper dan Marcel Schrötter. Met een 24e plek op 1,107 seconden kwam Bo Bendsneyder er niet aan te pas. Jorge Martin pakte met overmacht zijn veertiende pole in de Moto3, voor Enea Bastianini. Wildcardrijder Ryan van de Lagemaat eindigde als dertigste en laatste, net als in de trainingen.

Zondag gaat de racedag om 11.00 uur van start met de Moto3, om 12.20 uur en 14.00 uur gevolgd door de Moto2 en MotoGP.