EA Sports: 'lootboxen vallen niet onder gokken'

Ondanks de recente heisa rond lootboxen in games, vindt EA Sports vice-president Daryl Holt niet dat deze virtuele schatkisten onder gokken vallen. Veel games bieden lootboxen aan voor echt geld en dan is het maar afwachten welke items in zo’n schatkist zitten.

In bijvoorbeeld de FIFA-modus Ultimate Team is het kopen van speler packs erg populair. Gamers kopen zo’n pack in de hoop een sterspeler vrij te spelen voor hun team. Of er daadwerkelijk de sterspeler naar keuze in zit, dat weet je echter niet van tevoren. Met de hete adem van de kansspelautoriteiten in hun nek, gaat EA Sports ‘pack odds’ weergeven in FIFA 19.

Holt ziet echter geen problemen in het hele lootbox-systeem. “Wij geloven niet dat lootboxen onder gokken vallen. Je weet precies wat je krijgt. Het is geen gokken; wij geven de kansen weer van het betreffende pack dat je aanschaft, zodat je precies weet wat er wellicht in het pack zit. Er is geen geldwaarde aan een van de kaarten te hangen.” Vooral dat laatste is de crux voor de kansspelautoriteiten. Zodra items voor echt geld weer verhandeld kunnen worden, dan is daar een vergunning voor nodig.

Dat gamers een oneerlijk voordeel zouden verkrijgen door geld te spenderen aan speler packs en op die manier een sterk team bij elkaar kunnen kopen, vindt Holt geen probleem. “Ze krijgen de keuze hoe ze de strijd aan willen gaan. Ik kan items verdienen in FIFA Ultimate Team door gewoon de game te spelen. Daarnaast kan ik jou verslaan, ondanks dat je een beter team hebt, simpelweg omdat ik beter ben in FIFA dan jij. Ik maak me geen zorgen over de rating van mijn team … Die keuze heb je als speler.”

Ongeacht wat EA vind dat onder gokken valt en wat niet, houden verschillende kansspelautoriteiten de game-industrie goed in de gaten. Zo heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit aangegeven dat lootboxen in een aantal gevallen in strijd zijn met de kansspelwet. De Belgische kansspelcommissie vindt zelfs dat lootboxen in elke vorm in strijd met de wet zijn en dat er uiteindelijk actie ondernomen gaat worden. Dit kan echter nog wel even op zich laten wachten. 

FIFA Ultimate Team loot box