Serena Williams weigert dopingtest: "Ik word oneerlijk behandeld"

Serena Williams is een van de beste tennissters aller tijden of toch in elk geval van de laatste twintig jaar. Dan kan het wel eens gebeuren dat je wat vaker op doping gecontroleerd wordt dan de rest, maar daar lijkt de Amerikaanse klaar mee te zijn.

Eerder in de maand kwam een dopingcontroleur van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA bij haar aan de deur om een plasje af te nemen. Dat weigerde Williams echter, want ze vind het maar niks dat bijvoorbeeld Sloane Stephens (de mondiale nummer vier) dit jaar 'slechts' twee keer getest is, tegenover vijf controles voor Williams.

"Er is geen enkele reden voor een dergelijke indringende en gerichte behandeling", liet Williams via een woordvoerder weten, waarbij ze aangaf dat ze zich oneerlijk behandeld voelt. Steve Simon, de baas van vrouwentennisbond WTA, werd door Williams op de hoogte gesteld: "Ze deelde wat zorgen die ze over een test had", hield Simon het kort.

De zaak kwam overigens slechts aan het licht doordat iemand op het vliegveld in San Francisco Simon aan de telefoon over de zaak hoorde praten. Omdat het een willekeurige controle was, en geen controle op een moment waarbij sporters hun whereabouts op moeten geven, gaat de geweigerde test van Williams niet de boeken in als een gemiste test, waarvan drie stuks een schorsing opleveren.