Kamminga pakt wéér Nederlands record op 100m schoolslag

Zwemmer Arno Kamminga heeft op de prestigieuze Sette Colli-wedstrijden in Rome grote indruk gemaakt. Op de 100 meter schoolslag pakte de 22-jarige Nederlander de snelste tijd in de series door wereldrecordhouder Adam Peaty te kloppen.

Dat deed Kamminga niet in zomaar een tijd: hij zwom naar de winst in 59,41 seconden en daarmee zwom hij Lennart Stekelenburg's ruim negen jaar oude nationale record uit de boeken. Stekelenburg kwam in april 2009 in Amsterdam tot een tijd van 59,50 seconden, maar is dat record nu dus kwijt.

Update 22.50 uur
Het bleef voor Kamminga niet bij één Nederlands record. In de finale moest hij achter de ongenaakbare Peaty weliswaar genoegen nemen met plek twee, de jonge Nederlander deed dat wel in een tijd van 59,14 seconden. Niet alleen is dat een tijd waarmee je op een WK bijna zeker bent van de finale, het is uiteraard ook weer een nieuw Nederlands record.

Op de 50 meter vrije slag bij de mannen maakte Ben Proud grote indruk. De Brit sprintte naar een tijd van 21,16 seconden en is daarmee de op vier na snelste man ooit. Olympisch kampioen Caeleb Dressel is met 21,15 de enige die ooit sneller was in een 'normaal' pak.

Met 23,92 was Pernille Blume bij de vrouwen ook zeer snel. De Deense passeerde onder meer Marleen Veldhuis en staat nu zesde op de eeuwige wereldranglijst. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Kim Busch en Tamara van Vliet eindigden als derde, vierde, vijfde en zevende.