Colombia als groepswinnaar door, Senegal mist achtste finales op Fair Play-ranking

Colombia heeft door een 1-0 zege op Senegal als groepswinnaar de achtste finales van het WK bereikt. De Afrikanen eindigden in groep H gelijk met Japan, maar werden uitgeschakeld op basis van de gele kaarten. Japan pakte er vier, terwijl Senegal zes maal geel moest incasseren.

In de beginfase van de eerste helft deden beide landen het rustig aan. Na een kleine twintig minuten leek Senegal, dat tot dan toe weinig gevaar had gesticht, een strafschop te krijgen. Arbiter Milorad Mazic legde de bal op de stip na een vermeende overtreding van Davinson Sánchez op Sadio Mané. Maar na tussenkomst van videoscheidsrechter Danny Makkelie kwam de scheidsrechter op zijn besluit terug.

Senegal bleef de gevaarlijkste in de eerste helft. Met name Mané bezorgde de Colombianen veel problemen, maar grote mogelijkheden leverden dat niet op voor de Afrikanen. Colombia werd in de eerste helft niet gevaarlijk en zag na een half uur ook hun sterspeler James Rodríguez uitvallen.

In de tweede helft zocht Colombia wat meer de aanval, maar de Senegalese verdediging kwam niet in de problemen. Na een klein uur spelen was er toch een meevaller voor de de kwartfinalist van het vorige WK. In Volgograd kwam Polen op een 1-0 voorsprong tegen Japan en Colombia had dan genoeg aan één punt om de volgende ronde te bereiken op het WK.

Ondanks dat Colombia virtueel zich had geplaatst voor de volgende ronden moesten de Zuid-Amerikaan toch de aanval blijven zoeken om niet afhankelijk te zijn van Japan. Er waren een paar kleine kansjes voor Falcao en Luis Muriel.

Met nog een kwartier te spelen viel de bevrijdende treffer voor Colombia. Yerry Mina kopte een hoekschop van Quintero via de grond knap raak.

Senegal moest nu scoren, ondanks dat Japan tegen Polen tegen een 1-0 achterstand aankeek. Want het aantal gele kaarten (zes om vier) bleek in het nadeel van Senegal. De Afrikaanse ploeg wist niet meer te scoren, en omdat er in de andere wedstrijd niemand meer van Japan geel kreeg is Japan door na de achtste finales.

Voor het eerst sinds de introductie van de achtste finales op een WK in 1986 ontbreekt een Afrikaans land in de knock-outfase.