'Vakantie funest voor het huwelijk'

Vlak na de vakantieperiodes zien mediators een piek (januari en september) in het aantal scheidingsaanvragen. Dit blijkt uit een enquête van gecertificeerdemediators.nl onder echtscheidingsmediators waaraan liefst 293 echtscheidingsmediators (20 procent van alle Nederlandse echtscheidingsmediators) hebben meegedaan. Zij werden gevraagd de drie maanden op te geven waarin de meeste cliënten zich bij hen melden die willen scheiden.

De resultaten laten twee duidelijke pieken zien: één in januari (vlak na de kerstvakantie) en één in september (vlak na de zomervakantie). Elke hoogtepunt in aantal scheidende stellen wordt bovendien gevolgd door een reeks bovengemiddeld drukke maanden voor de mediators. In juni, juli en augustus wil daarentegen juist het minste aantal mensen scheiden.

Volgens Guido Bakker, directeur van gecertificeerdemediators.nl, bevestigen deze cijfers het beeld dat ontstaat uit gesprekken met cliënten: ‘Vakantie wordt vaak ingezet als laatste redmiddel voor de relatie. Een vakantie hoort fijn te zijn. Maar vanwege het intensieve samenzijn wordt voor veel stellen al het slechte aan hun relatie dan juist uitvergroot. Moegestreden besluiten ze na thuiskomst te gaan scheiden.’

'Vakantie funest voor het huwelijk' (afbeelding gecertificeerdemediators.nl)
'Vakantie funest voor het huwelijk' (afbeelding gecertificeerdemediators.nl)