Spanje groepswinnaar na gelijkspel tegen dapper Marokko

Marokko heeft in haar laatste wedstrijd op het WK knap met 2-2 gelijkgespeeld tegen Spanje. Toch gaat La Roja als groepswinnaar door in het toernooi. Spanje wist dat het moest winnen om plaatsing in eigen hand te houden. Nu blijkt de remise zelfs genoeg voor groepswinst, omdat Portugal punten heeft verspeeld tegen Iran (1-1).

Voor Marokko stond er niets meer dan de sportieve plicht en eergevoel op het spel. Het Noord-Afrikaanse land verloor haar eerste twee duels en wist bovendien niet één keer te scoren. Dat stak bij Hakim Ziyech en co. Ze schoten uit de startblokken en na veertien minuten slaagde de ploeg van Hervé Renard al in haar missie. Khalid Boutaib rondde beheerst af toen hij alleen voor keeper David De Gea werd gezet na een blunder van Sergio Ramos.

De Spanjaarden bleven kalm en maakten binnen vijf minuten alweer gelijk. Isco stond aan het einde van een fraaie aanval, die door Andrès Iniesta werd gedirigeerd. De middenvelder van Vissel Kobe strooide als vanouds met strakke passes en leek de Spanjaarden beter in de wedstrijd te helpen. Het positiespel werd beter, maar de volgende kans was wederom voor de Marokkanen: Boutaib kwam één op één te staan met De Gea.

Marokko liet tegen Portugal al zien goed mee te kunnen voetballen en ook tegen Spanje liet het team van Renard leuke dingen zien. Na rust was Nordin Amrabat er ook heel dicht bij. Met een snoeiharde uithaal raakte hij de kruising. Toch was het Spanje dat uiteindelijk de bovenliggende partij was en voor de overwinning speelde. Gerard Piqué kopte maar net naast na een hoekschop en Isco zag zijn inzet van de lijn worden gehaald door Romain Saïss.

In de slotfase schreeuwde Marokko om een strafschop, nadat een schot van Hakim Ziyech op de arm van Piqué kwam. De arbitrage ging er niet in mee en een hoekschop volgde. Uit de corner kwam Marokko alsnog op voorsprong, want het was En Nesyri die hoger sprong dan alle verdedigers van Spanje en de bal onhoudbaar in de kruising werkte.

Marokko leek aan de haal te gaan met de overwinning, maar moest in blessuretijd toch nog de gelijkmaker slikken. Invaller Iago Aspas scoorde op fraaie wijze met de hak. In eerste instantie werd de goal afgekeurd wegens buitenspel, maar na het zien van de videobeelden werd het doelpunt toch toegekend. Op hetzelfde moment maakte Iran gelijk tegen Portugal, waardoor Spanje zich in extremis tot groepswinnaar kroont.

Gerard Pique in action with Morocco's Khalid Boutaib. (PRO SHOTS/Action Images)