Nationale titels voor Sagan, Lampaert en Izagirre

In Nederland staat pas volgende week zondag het NK wielrennen op het programma, maar vandaag werden in verschillende landen het NK op de weg wel gereden. In Belgie werd Yves Lampaert nationaal kampioen. In Spanje was er succes voor Gorka Izagirre en in Slowakije ging de titel naar wereldkampioen Peter Sagan.

België
Met start en aankomstplaats in Binche ging de titel naar Lampaert. De Belg van Quick-Step Floors reed in de slotfase weg uit een kopgroep van drie, met daarbij ploegmaat Philippe Gilbert, die op 24 seconden tweede over de finish kwam. Jasper Styuven moest genoegen nemen met een derde plaats.

Afgelopen donderdag verloor Lampaert nog zijn Belgische titel in het tijdrijden. Toen was Europees kampioen Victor Campenaerts net iets sneller.

Spanje
In Spanje ging de nationale titel voor het eerst naar Gorka Izagirre. De Bask van Bahrain Merida reed in de laatste afdaling weg bij de andere favorieten en hield in de laatste tien kilometer zijn voorsprong vast. Voor Izagirre is het zijn eerste nationale titel op de weg. Alejandro Valverde werd op negen seconden tweede, voor Omar Fraile. 

Slovenië
In Slovenië was er ook succes voor Bahrain Merida. Matej Mohoric mag heel het jaar de nationale kampioenstrui aantrekken. De renner die afgelopen maand nog een etappe won in de Giro d'Italia was in de sprint te sterk voor zijn ploeggenoot Domen Novak. Luka Pibernik maakte op zeven minuten het podium compleet voor Bahrain Merida.

Slowakije
De titel in Slowakije ging niet geheel verrassend naar Peter Sagan. De wereldkampioen op de weg had aan de finish een ruime voorsprong op rest na een vlucht van meer dan negentig kilometer. Voor Sagan was het zijn zesde nationale titel in acht jaar. De andere twee jaar pakte zijn broer Jurai de titel, die ditmaal als tweede over de finish kwam.

Tsjechië
Tsjechië en Slowakije rijden een gezamenlijk kampioenschap. Josef Černý kwam in de wedstrijd pas als derde over de finish in Plzeň achter de gebroeders Sagan. Toch kwam hij juichend over de finish vanwege de eerste Tsjech en is een heel jaar nationaal kampioen.

Polen
Ook in Polen mochten de renners vandaag strijden om de nationale titel. Michal Kwiatkowski was vrijdag zijn nationale titel in het tijdrijden kwijtgeraakt aan Maciej Bodnar, maar in de wegwedstrijd nam de renner van team Sky revanche. Kwiatkowski klopte in de sprint Bodnar en pakte zijn tweede nationale titel op de weg. De eerste had hij gepakt in 2013.

Andere nationale kampioenen zijn voor Vegard Stake Laengen (Noorwegen), Lucas Eriksson (Zweden), Gediminas Bagdonas (Litouwen), Domingos Gonçalves (Portugal), Eduard Michael Grosu (Roemenië) en Merhawi Kudus (Eritrea).