Hockeyers winnen ruim van België in Champions Trophy

Met drie fantastische goals in vier minuten tijd overweldigde een effectief Oranje in zijn tweede wedstrijd van de Champions Trophy de Red Lions. Het werd 6-1. Alles wat er zaterdag niet inging tegen Argentinië werd zondag schitterend achter de arme Vincent Vanasch getoverd. Bij een 5-0 stand leek de galavoorstelling ‘De wraak van Breda’ te heten na de afstraffing vorig jaar in het eigen Wagener Stadion, met dezelfde cijfers.

Scoren leek zaterdag tegen Argentinië nog zo moeilijk. Zondag was het alsof het Nederlands elftal herboren uit de kleedkamer was gekomen. Er was in de eerste minuut één bal op de paal van België nodig om Oranje te injecteren met adrenaline en naar grote hoogten te stuwen. Na een passje van de sterke Jonas de Geus, was het aanvoerder Seve van Ass, met een feilloos laag schot achter Vanasch, die het startschot gaf voor een Nederlandse show die de volle tribunes uit Breda in extase bracht.

Toen Sebastien Dockier – die vorig jaar Oranje geselde met twee goals – de sterk keepende Pirmin Blaak op zijn weg vond, ging de counter meteen naar Thierry Brinkman, die goaltjesdief Roel Bovendeert zocht en vond. Even later was het Valentin Verga die na een afschuif uit de strafcorner Vanasch in de weg zag staan, maar weer was daar Bovendeert als een duveltje uit een doosje om te laten zien dat hij niet zomaar als vervanger was opgeroepen voor de geblesseerde Terrance Pieters. Hij greep zijn kans. Zijn moment. 3-0.

Net zoals Jeroen Hertzberger zijn moment pakte. Dat moment kwam na een betoverende actie van Seve van Ass – de middenvelder deed een ouderwetse dummy door de lucht, schoot vervolgens op goal en versierde daarmee een strafcorner. Van Ass leek bij de corner de schutter, maar de balvirtuoos tikte slim achterlangs, waarna Hertzberger hard tegen de plank pushte. Twee keer ging zijn vuist richting de grond, zo verlossend was deze eerste goal in deze Champions Trophy voor de Rotterdammer. Toen Mirco Pruyser – wie anders – weer zijn bijna gebruikelijke goal had meegepakt stond daar op het scorebord de 5-0.

Je kon niet anders dan terugdenken aan die 0-5 op het EK in het Wagener Stadion, een klein jaar geleden in de poulefase. Dat was toen. Nu was het alsof de magie van de Champions Trophy op het veld zijn werk deed. Veertig jaar historie wordt straks weggegooid, vanwege de Hockey Pro League. Maar dit weekend laat zien dat het format van de Champions Trophy springlevend is. De opzet van het toernooi zorgt altijd voor spektakel. De Oranje Heren verloren zaterdag in de laatste minuut met 1-2 van olympisch kampioen Argentinië, dat zondag weer verloor van India, dat na twee zeges nu bovenaan staat. België speelde zaterdag in een heerlijke wedstrijd 3-3 tegen wereldkampioen Australië, waarna ze over de schouder gingen van een dodelijk Oranje. De Red Lions gingen knock-out tegen een ontketend Nederlands elftal. België deed nog wat terug via John-John Dohmen, maar verder dan 5-1 kwam het niet. Na een goede actie van Bovendeert, scoorde Hertzberger via de strafbal de 6-1. Oranje liet in twee dagen twee gezichten zien, wat betreft het afronden op de goal.

Scoren was iets dat tegen Argentinië en in de wedstrijden de afgelopen weken van de Rabo Super Serie ook al een probleem was, maar nu het erom ging eindelijk wél lukte. Het harde werken van de afgelopen weken werd beloond, voor volgepakte Brabantse tribunes.

België miste alleen Manu Stockbroekx, Oranje miste hun belangrijke spelers Billy Bakker, Mink van der Weerden en Sander de Wijn en was alsnog in staat om 6-1 te winnen. Dat zegt wat over de bijzondere prestatie van Oranje, dat op deze zondag niet alleen ervoor zorgde dat hun kansen op de eindzege in de laatste Champions Trophy springlevend blijft, maar ook dat de 5-0 van Amstelveen naar een verder verleden werd geduwd. Ingenomen door de heerlijke ‘Wraak van Breda’, die de Belgen nogal wat huiswerk gaf voor de rustdag.

4' 1-0 Nederland Seve van Ass
6' 2-0 Nederland Roel Bovendeert
6' 3-0 (sc) Nederland Roel Bovendeert
22' 4-0 (sc) Nederland Jeroen Hertzberger
29' 5-0 Nederland Mirco Pruyser
41' 5-1 (sc) België John-John Dohmen
58' 6-1 (sb) Nederland Jeroen Hertzberger