ItaliŽ wil verspreiding migranten over EU

Migranten die over zee naar Europa komen zouden bij aankomst moeten worden overgebracht in "beschermingscentra" in verschillende EU-landen, vindt Italië. Ook als het gaat om economische migranten zouden ze direct moeten worden overgebracht naar "beschermingscentra" in verschillende EU-landen, en niet alleen in Italië of Spanje.

Op het migratieoverleg van zestien EU-leiders in Brussel presenteerde de Italiaanse premier Guiseppe Conte een nieuw tienpuntenplan. "Wie arriveert in Italië, landt in Europa", deed Conte een beroep op de solidariteit en verantwoordelijkheid van de andere landen. Elke lidstaat zou een vast aandeel migranten moeten accepteren en dat bij weigering financieel moeten gaan voelen.

Hij stelt verder dat het gereis van asielzoekers door Europa kan worden teruggedrongen door afspraken tussen de meest betrokken landen. Frankrijk houdt al veel mensen tegen bij de grens en Duitsland en Oostenrijk dreigen dat te gaan doen. Conte waarschuwde dat het vrije verkeer in de Schengenzone, en zelfs de hele EU hierdoor op het spel staat.

Italië wil verspreiding migranten over EU
Italië wil verspreiding migranten over EU (Foto: ANP)