'NPO verkiest kijkcijfer boven journalistiek'

De NPO lijkt kijkcijfers structureel belangrijker te vinden dan journalistieke meerwaarde van programma's. Deze trend baart de Nederlandse Vereniging van Journalisten ernstig zorgen. Dat stelt algemeen secretaris Thomas Bruning donderdag in een reactie op het nieuws dat actualiteitenprogramma Brandpunt+ verdwijnt.

"Het is inmiddels een pijnlijk terugkerend thema dat de macht van de kijkcijfers belangrijker wordt geacht dan de journalistieke waarde van bepaalde programma's", vindt Bruning. "Dat is niet alleen droevig, maar ook zorgwekkend." Hij erkent dat de NPO bezuinigt omdat 'Den Haag' dat opdraagt. "Maar ook het parlement zou beter moeten bedenken wat de gevolgen zijn voor de media in Nederland van alle bezuinigingen die steeds meer worden doorgevoerd."

Eerder besloot de NPO te bezuinigen op onderzoeksprogramma's als Argos en Reporter. Een ander plan van de NPO is om volgend jaar actualiteitenrubriek EenVandaag in te ruilen voor een nieuwe dagelijkse soap om meer jongeren te trekken.

Bruning noemt Brandpunt+ "een inhoudelijk zeer relevant programma die zich vooral hard maakte voor buitenlandjournalistiek. Deze divisie is inmiddels in het Nederlandse televisielandschap een ernstig ondergeschoven kindje." Verder vindt de NVJ het slecht dat de NPO de verantwoordelijkheid voor de banen van de programmamakers bij de omroep neerlegt. "Als NPO zo'n besluit neemt, moet zij ook de arbeidsrechtelijke consequenties oplossen. Wij waarschuwen al langer voor dit probleem en het feit dat daar maar geen oplossing voor gevonden wordt."

De NPO zelf zegt dat er "formeel nog geen besluit is genomen"over het schrappen van Brandpunt+. Maar hoofdredacteur Hans Laroes laat desgevraagd weten dat de redacteuren van de NPO wel al te horen hebben gekregen dat hun programma zeker gaat verdwijnen.

'NPO verkiest kijkcijfer boven journalistiek'
'NPO verkiest kijkcijfer boven journalistiek' (Foto: BuzzE)