Frankrijk na winst op Peru naar achtste finales

Frankrijk heeft zich met zijn tweede zege op het wereldkampioenschap voetbal geplaatst voor een plek in de achtste finales. De ploeg van Didier Deschamps won met 1-0 van Peru, dat nu is uitgeschakeld. 

In Frankrijk wordt de start van de zomer gevierd met de Dag van de Muziek en het nationale elftal draagt met de tweede zege van dit WK bij aan de Franse feestvreugde. Dat was in het stadion echter weinig van te merken, want in de voetbaltempel van Ekaterinaburg zat het afgeladen vol met dolenthousiaste Peruvianen. Zij wilden hun landgenoten graag zien schitteren nu het land er voor het eerst in 36 jaar weer mee mag doen aan een mondiaal eindtoernooi.

De Zuid-Amerikanen verloren onterecht van Denemarken en lieten in die wedstrijd frivool en aanvallend voetbal zien. Tegen de sterren van Frankrijk bleek dat een stuk lastiger voor het team van Ricardo Gareca. De Argentijnse oefenmeester liet Jefferson Farfan op de bank en kon niet beschikken over de vorige week geblesseerd geraakte Feyenoorder Renato Tapia. De Fransen stelden vorige week teleur in de ternauwernood gewonnen wedstrijd tegen Australië en kwamen nu beter in de wedstrijd dankzij de aanwezigheid van spits Olivier Giroud.

Hij zorgde voor balans in het elftal en zag hoe les Bleus een veldoverwicht na een half uur verzilverde met een doelpunt. De spits van Chelsea lanceerde Antoine Griezmann en zijn gekraakte schot kon eenvoudig worden binnengetikt door Kylian Mbappé. Dat leverde de jonge aanvaller een record op: Hij is nu de jongste doelpuntenmaker van Frankrijk op een WK. Met zijn 19 jaar en 183 dagen volgt hij David Trezeguet op die als twintigjarige scoorde in 1998.

Na rust bracht Peru oud-PSV'er Farfán binnen de lijnen en met zijn komst kwam er iets meer vuur in de ploeg. Desondanks kon de ploeg de Fransen nauwelijks verontrusten, al was Aquino er één keer dichtbij. Hij raakte de lat en daarna hoefde jubilaris Hugo Lloris zich nauwelijks meer in te spannen. In zijn honderste interland hield hij zijn doel eenvoudig schoon. Door de nederlaag is Peru na twee speelrondes al uitgeschakeld en gaat het treffen tegen Australië wat hen betreft alleen nog om de eer. Frankrijk is al geplaatst.

Frankrijk - Peru. (PRO SHOTS/Panoramic)
Frankrijk - Peru. (PRO SHOTS/Panoramic)