KNVB: Mogelijk toch nog geen VAR in Eredivisie

De KNVB maakte in maart bekend dat de VAR komend seizoen overal inzetbaar is in de Eredivisie, maar dat wordt mogelijk uitgesteld door een conflict.

Via de officiële kanalen laat de voetbalbond weten dat het een conflict heeft met de BSVB (belangenvereniging scheidsrechters). De onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelopen en hierdoor dreigt een tekort aan vakkundige videoscheidsrechters. Vooral de eis om de arbiters een minimumaantal wedstrijden te laten begeleiden riep weerstand op. De KNVB wil de leidsmannen op afstand zelf aanwijzen en kiezen op basis van kwaliteit, stelt ze in een verklaring.

De voetbalbond zegt zich nu te beraden op andere scenario's en houdt als doel om bij de start van de competitie op alle velden te kunnen werken met een deskundige, goed opgeleide VAR (Video Assistent Referee). De bond schrijft een vacature uit en leidt indien nodig ook zelf nieuwe VARs op. Het is de bedoeling dat het systeem bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wordt gebruikt. Ook in de competitie, de play-offs en in de latere rondes van de TOTO KNVB Beker moet de arbitrage op het veld ondersteuning krijgen van een videoscheidsrechter.