Denemarken en AustraliŽ delen punten na mooi gevecht

In een meeslepend gevecht hebben Denemarken en Australië met 1-1 gelijkgespeeld. Beide ploegen kunnen nog door naar de volgende ronde.

Het met (oud-)Eredivisionisten doorspekte Denemarken kwam al vroeg op voorsprong via Christian Eriksen, maar kon die voordelige marge niet lang vasthouden. Nog voor rust kwamen de door Bert van Marwijk gecoachte Socceroos alweer langszij via een strafschop van Mile Jedinak. Na rust kwam het scorebord niet meer in beweging, dus eindigde de boeiende wedstrijd in een gelijkspel.

De Nederlandse oefenmeester bracht dezelfde elf spelers aan de aftrap als afgelopen zaterdag, toen er met 2-1 verloren werd van Frankrijk. Bij de Denen kregen Ajacied Lasse Schöne en Feyenoorder Nicolai Jörgensen een basisplaats en de formatie van bondscoach Age Hareide kende in Samara een uitstekende start. Jörgensen legde de bal in het strafschopgebied op fraaie wijze panklaar voor Eriksen en de oud-Ajacied aarzelde geen moment voor hij zijn volley tegen de touwen werkte.

De Denen slaagden er echter niet in om door te pakken en lieten de Australiërs terugkomen in de wedstrijd. Jörgensen liet weliswaar een kopkans onbenut, maar de tegenstander nam het initiatief over. Rogic en Kruse kregen kansjes en Jedinak kreeg zelfs een strafschop na goed ingrijpen van de VAR. De videoscheidsrechter zag een handsbal van Yussuf Poulsen en de arbiter op het veld volgde zijn advies na het bekijken van de beelden. De Australiër maakte geen fout en zette de gelijkmaker op het bord.

Daarna werd het meer en meer een gevecht waarbij beide teams aan het langste eind hadden kunnen trekken. Het voetbal was niet hoogstaand, maar de spanning vergoedde veel. Vlak voor rust maakte Australië bijna een eigen goal en na rust werd de ploeg van Van Marwijk steeds sterker via de vleugels. Leckie, invaller Daniël Arzani en wederom Rogic kregen kansen en aan de overzijde liet Sisto een mogelijkheid onbenut. Gescoord werd er niet meer.

Dat betekent dat Denemarken nu vier punten heeft en ook Australië is van de nul af. De Socceroos kunnen zich in de laatste ronde tegen Peru nog plaatsen voor het WK, maar moet dan wel zelf winnen en is dan afhankelijk van het resultaat in de wedstrijd tussen Denemarken en Frankrijk.

Mile Jedinak & Trent Sainsbury in duel met Denmark's Thomas Delaney and Simon Kjaer. (PRO SHOTS/Action Images)
Mile Jedinak and Trent Sainsbury in action with Denmark's Thomas Delaney & Simon Kjaer. (PRO SHOTS/Action Images)