Tienerdoping kan wereldkampioen Olympische Spelen kosten

De Egyptische gewichthefbond heeft een probleem: men heeft een schorsing van twee jaar boven het hoofd hangen en het zou maar zo kunnen dat Egypte daardoor de Olympische Spelen van 2020 moet missen, wat hen twee kansen op een medaille zou kosten.

Het probleem is dat er in 2016 nogal wat positieve dopinggevallen uit Egypte kwamen, vooral door tieners. Wereldgewichthefbond IWF stuurde in december 2016 een team dopingcontroleurs naar Egypte, waar de jongelingen een trainingskamp hadden voor de Afrikaanse jeugd- en juniorenkampioenschappen in eigen land.

Maar liefst zeven jonge sporters bleken een positief plasje afgeleverd te hebben, waaronder twee 14-jarige meisjes. Het onderzoek heeft lang geduurd, maar nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te zitten, hoewel de IWF uit privacy-overwegingen geen namen noemt van de minderjarige betrapte sporters. Nu de zaak verder kan gaan wordt gekeken naar een mogelijk gevolg voor Egypte als land, en dat kan slecht uitpakken.

Landen met meer dan drie dopinggevallen in één jaar kunnen een schorsing en zware boete krijgen. Met Egypte's cijfers zou het uitkomen op vermoedelijk twee jaar schorsing en een boete van een kwart miljoen dollar. Mahmoud Mahgoub, voorzitter van de Egyptische gewichthefbond, liet eerder al eens weten dat de positieve tests niks meer waren dan 'een samenzwering tegen Egypte'.

Dat lijkt geen sterk argument en de kans lijkt dan ook aanzienlijk te zijn dat Egypte inderdaad geschorst wordt. Dat zou vooral een klap zijn voor twee sporters: wereldkampioen Mohamed Ihab en Sarah Ahmed. Ihab is één van de populairste gewichtheffers ter wereld en won in Rio olympisch brons, net als Ahmed. Zij werd daarmee de eerste Arabische vrouw ooit die een olympische gewichthefmedaille won, wat Egyptische meisjes in de afgelopen twee jaar flink aan het sporten heeft gekregen.