Ratten en lekkend riool in keukens Defensie

Al jaren komen er klachten over eetzalen van Defensie binnen. Niks nieuws zou je denken, militairen klagen, geheel terecht, al snel over het eten. Maar nee, dit keer over o.a. vieze lucht en muizen en ratten die in de keuken en eetzalen rondlopen. 

In Den Helder sloot een eetzaal van de Marine vanwege lekkende riolering. door het lek vlogen er veel muggen en vliegen in eetzaal en keuken en was de lucht niet te harden.  Op een kazerne in Amersfoort is de situatie blijkbaar nog erger. Zo erg dat de keuken daar tot nader order gesloten is en het eten voor de daar werkende militairen vanaf een andere kazerne moet worden aangeleverd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht de eetzalen en keukens en gaf "Code Geel" af. Die code van de NVWA houdt in dat de voedselveiligheid nog niet overal in orde is. Een NVWA-woordvoerder: "Als uit ons vervolgonderzoek blijkt dat de zaken nog steeds niet op orde zijn, zal het toezicht bij Paresto worden geïntensiveerd". De instantie heeft nog niet bekend gemaakt welke misstanden zijn geconstateerd.

Niet alleen in de keukens en eetzalen gaat het mis. Ook veel militaire gezondheidscentra zijn niet op orde. De tandheelkundige afdeling in Garderen is een tijd dicht geweest nadat er gebouwkundige gebreken vast werden gesteld. In Assen, Oirschot, Woensdrecht en Nieuw-Milligen konden de centra na wat aanpassingen op bouwkundig en procedureel gebied open blijven.

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) eist nu opheldering van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Ze wil dat de staatssecretaris een top 10 van tekortkomingen overlegt en aangeeft wat haar acties zullen zijn.

Archieffoto Ministerie van Defensie
Archieffoto Ministerie van Defensie