WHO erkent gameverslaving

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gameverslaving erkend als officiële verslaving. Het is daarmee de eerste grote instantie die gameverslaving als zodanig erkend, iets waar andere instanties nog niet echt happig op zijn.

Door de WHO worden drie kenmerken onderscheiden, die niet heel anders zijn als bij andere verslavingen. Om als gameverslaafd geclassificeerd te worden moet je een gebrek aan controle hebben over hoe veel je bezig bent met spelletjes spelen en moet er een voorkeur zijn voor gamen in plaats van andere dagelijke activiteiten. Buiten dat is het grootste probleem, zoals bij zoveel verslavingen, vooral dat je maar door blijft gaan als er duidelijk negatieve consequenties zijn.

De erkenning door de WHO is voor Nederland niet meer dan een volgende stap. Hier wordt de DSM gebruikt in de psychiatrie en daarin staat internet gaming disorder in de bijlage. Dat betekent min of meer dat er nog meer onderzoek moet komen alvorens men gameverslaving als 'volwaardig' in de DSM zet.

De NOS heeft een aantal reacties verzameld van onder meer gamers en verslavingsdeskundigen, die zijn hier te lezen.