Nederland op EK handbal tegen Hongarije, Spanje en KroatiŽ

Het Nederlandse vrouwenteam is bij het EK handbal in Frankrijk ingedeeld in een groep met Hongarije, Spanje en Kroatië. Dit wees de loting dinsdagmiddag uit in Parijs.

“De loting is oké voor ons, maar het zegt ook niet veel. Op het EK kunnen alle teams handballen en van elkaar winnen.”, vertelt bondscoach Helle Thomsen. ”Je kunt wel kijken naar landen in een andere poule, maar die zijn ook goed. Er zijn geen slechte teams. Het toernooi is niet te voorspellen. Bij het WK weet je dat je altijd twee à drie mindere tegenstanders treft. Als je dan niet goed speelt tegen bijvoorbeeld Kameroen, versla je ze nog. Nu moet je elke wedstrijd goed spelen om te kunnen winnen.”

Oranje speelt de groepswedstrijden in Montbéliard. Het EK wordt gehouden van 29 november tot en met 16 december 2018 in Brest, Nancy, Nantes, Montbéliard en Parijs. De eerste drie uit elke groep plaatsen zich voor de hoofdronde. Hierin spelen de teams uit de groepen A/B en C/D tegen elkaar. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor het finaleweekend in Parijs.

EHF Euro 2018 (Bron: Youtube)

Thomsen analyseert de tegenstanders. “Van Hongarije hebben we recentelijk gewonnen en verloren. Spanje heeft topspeelsters op alle posities. Kroatië heeft misschien wel de beste linkeropbouw van de wereld. Andrea Penezić kan in haar eentje een wedstrijd beslissen voor haar land. Het gaat een geweldig kampioenschap worden en het start eigenlijk vanaf vandaag. Nu ik weet wie onze tegenstanders zijn, ga ik nadenken over hoe we gaan spelen etc. Ik heb er zin in.”

De ploeg van bondscoach Helle Thomsen start het EK op zaterdag 1 december tegen Hongarije. Deze ploeg was afgelopen maart in de kwalificatie voor dit EK nog tweemaal de tegenstander van Oranje. Nederland won op 22 maart het eerste duel in Győr met 18-19, maar verloor drie dagen later in Eindhoven met 18-19. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen op een eindtoernooi was Nederland oppermachtig. Op 14 december 2010 won het Nederland tijdens de hoofdronde van het EK in het Noorse Lillehammer met 27-19.

Groepsindeling:
Groep A, Nantes: Denemarken, Servië, Zweden, Polen.
Groep B, Nancy: Frankrijk, Montenegro, Rusland, Slovenië.
Groep C, Montbéliard: Hongarije, Spanje, Nederland, Kroatië.
Groep D, Brest: Noorwegen, Roemenië, Duitsland, Tsjechië.

Programma Nederland in groepsfase EK:
Zaterdag 1 december 2018: Hongarije-Nederland.
Maandag 3 december 2018: Nederland-Spanje.
Woensdag 5 december 2018: Nederland-Kroatië.