KNVB kiest bij stemming WK 2026 voor Marokko

De KNVB stemt woensdag voor Marokko om het wereldkampioenschap voetbal in 2026 te mogen organiseren. Dat heeft bondsvoorzitter Michael van Praag in Moskou bekendgemaakt.

De leden van de wereldvoetbalbond FIFA kiezen woensdag in Moskou de locatie voor 2026. Marokko neemt het op tegen het gecombineerde bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico. "We voelen ons verbonden met Afrika en Marokko'', aldus Van Praag, die samen met secretaris-generaal Gijs de Jong de KNVB vertegenwoordigt tijdens het 68ste FIFA Congres.

Van Praag: "We willen iets terugdoen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben. We tonen hiermee dankbaarheid voor wat Mike Obiku, Nwankwo Kanu, Kalusha Bwalya, Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech, Ibrahim Afellay en alle andere spelers met Afrikaanse roots in ons voetbal hebben laten zien."

Uit onderzoek blijkt dat het WK bid van de VS, Canada en Mexico een betere beoordeling krijgt. "Toch kiest de KNVB voor Marokko," aldus secretaris-generaal De Jong. "We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap. Die loyaliteit is een logisch gevolg van het streven van de KNVB naar diversiteit op alle fronten in onze samenleving. We zien het daarom naast een sportieve ook als een morele verplichting om voor Marokko te stemmen.’’

De KNVB heeft vooraf geen lobby gevoerd voor Marokko of anderszins bij andere landen steun gezocht voor een keus voor Afrika. "De KNVB kiest vanuit onze eigen kernwaarden, we kiezen vanuit Nederlandse invalshoek, de KNVB laat gewoon het eigen geluid horen van ons voetbal’’, vervolgt Gijs de Jong.

De KNVB wil benadrukken dat ook het WK in 'kleinere' landen ngeorganiseerd moet kunnen worden. "Voetbal moet bereikbaar zijn voor iedereen, voor alle landen en continenten", zegt Van Praag, "Ook letterlijk. Marokko is ook voor voetballiefhebbers eenvoudig bereikbaar vanuit ons land, ook de afstanden binnen Marokko zelf zijn eenvoudig berijdbaar.’’