'Loesje maakt zich zorgen'

Iedereen kent Loesje. Loesje staat bekend om haar zwart-witte posters met scherpe oneliners die mensen aan het denken zetten. Loesje maakt zich zorgen over de verharding van de maatschappij en de vrijheid van meningsuiting. Daarom is Loesje nu een campagne gestart om de verruwing op straat én online tegen te gaan. Daarvoor is de tekst 'Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn' door illustrator Xaviera in een kleurrijke poster verwerkt. 

Loesje: "Nederland zie ik graag als een tolerant land, met het homohuwelijk, emancipatie van vrouwen, euthanasie, een liberaal drugsbeleid en, wat ik het meest belangrijk vind: vrijheid van meningsuiting. Je mag hier elke gedachte of mening die je hebt hardop uitspreken, zonder dat je daarvoor in de gevangenis belandt. Maar de laatste tijd maak ik me zorgen over hoe mensen met elkaar discussiëren. Iedereen mag zomaar wat roepen, maar waar ligt voor ons de grens van vrijheid van meningsuiting? Zomaar hard iets roepen is niet het toppunt van democratie. Iets met aandacht zeggen, levert wel een bijdrage. Daarom heb ik een nieuwe campagne; deze keer mét beeld voor extra zichtbaarheid en kleur. Laten we de vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om van de maatschappij juist een mooiere plek te maken."

In de webshop van Loesje zijn twee actiepakketen met daarin grote kleurenposters, stickers en ansichtkaarten van de illustratie gratis te bestellen (je betaalt alleen verzendkosten). Er zijn ook t-shirts, pins en gezeefdrukte draagtassen te bestellen. 

Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn (Foto: Loesje & Xaviera )
Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn (Foto: Loesje & Xaviera )