Nederland verliest WK-finale 3x3-basketbal

De Nederlandse basketballers hebben zich geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap 3x3-basketbal. In de Filipijnen won Nederland dinsdagochtend (NL tijd) met 16-14 van Canada.

In de halve eindstrijd staan Jesper Jobse, Aron Roijé, Dimeo van der Horst en Sjoerd van Vilsteren tegenover Slovenië. De wedstrijd tegen het als tweede geplaatste team is op het moment van schrijven hieronder live te zien.

Nederland werd vorig jaar tweede op het WK, met naast Jobse en Van Vilsteren ook Bas Rozendaal en Joey Schelvis in het team. In de finale wacht regerend wereldkampioen Servië op de winnaar van Nederland - Slovenië.

Update 11.35 uur
Nederland staat voor het tweede jaar op rij in de WK-finale. De Slovenen begonnen sterk, maar Nederland vocht zich terug en nam een 18-16 voorsprong. Op 20-16 was het Roijé die nog een score liet noteren en door het bereiken van de 21 punten was het afgelopen: 21-16.

Vanaf 13.00 uur zijn de medaillewedstrijden in Manila te zien via onderstaande livestream.

Update 17.20 uur
In de finale tegen Servië ging het vanaf het begin gelijk op en na vier minuten stond het 4-4. De Serviërs maakten flink wat overtredingen en dat leverde Nederland al snel twee vrije worpen op: Van Vilsteren raakte ze allebei en schoot Nederland naar 6-4.

Met drie minuten te spelen stond het 8-6 voor Nederland, waarna Dejan Majstorovic de 8-7 maakte. 's Werelds beste 3x3-basketballer, Dusan Bulut, schoot ook raak en de Serviërs kwamen met 2:17 te gaan op gelijke hoogte: 8-8.

Een vrije worp van Van Vilsteren zorgde voor 9-8, maar Bulut schoot er gelijk een tweepunter in: 9-10, gevolgd door de 10-10 van Jobse. Via 11-11 kwam Servië op 13-11 door een heerlijke 'bom' van Stefan Stojacic, waarna Marko Savic voor een gat van vier zorgde: 15-11.

Dat was de genadeklap voor Nederland, zeker nadat Van der Horst twee afstandsschoten in een paar seconden op in plaats van in de basket zag eindigen. Bulut maakte het nog af door een afvallende bal op te pikken en voor de 16-13 eindstand te zorgen, de derde opeenvolgende wereldtitel voor Servië.

Volgend jaar wordt het WK in Amsterdam gespeeld, waar het voor eigen publiek drie keer scheepsrecht kan zijn voor Nederland.