Nice bevestigt aanstelling van trainer Vieira

OGC Nice heeft officieel bevestigd dat Patrick Vieira de nieuwe trainer is. De Franse oefenmeester komt zoals verwacht over van New York City FC.

Dat werd maandagochtend per ongeluk al bekend gemaakt door Manchester City, maar dat online statement werd later ingetrokken. Nu is het dus alsnog officieel bevestigd door alle partijen. De 41-jarige Fransman maakt met deze overstap zijn debuut als trainer op de Europese velden. Als speler verwierf hij faam als onderdeel van het legendarische Invincibles-elftal van Arsenal. Dat team bleef in 2003-2004 ongeslagen in de Engelse competitie en Vieira was een sleutelspeler.

Als oefenmeester zette hij zijn eerste stappen onder de vleugels van het City Football Group waar concurrent Manchester City het vlaggenschip van is. Daar was hij assistent en vervolgens verkaste Vieira naar New York om de satellietclub in de Big Apple te leiden. Nu koerst hij naar zijn vaderland Frankrijk, waar hij het overneemt van Lucien Favre. Die trainer maakte in mei bekend te vertrekken naar Borussia Dortmund. Vieira geeft aan het moeilijk te vinden om de City Group te verlaten, maar liet zich overhalen door voorzitter Jean-Pierre Rivere.

"Ik ben verleid door het project en door de mensen die erbij betrokken zijn. Ik heb veel met het bestuur gepraat en ik word geprikkeld als ik naar het team kijk. Alles is hier aanwezig om er een succes van te maken", stelt Vieira. De Franse vedette weet echter nog niet of hij na de zomer nog de beschikking heeft over Mario Balotelli. Hij gaf eerder aan een vertrekwens te hebben, maar de nieuwe trainer kan hem mogelijk overtuigen om te blijven. "Ik heb hem een fijne vakantie gewenst en gezegd dat ik hem op 2 juli verwacht als we aan de voorbereiding beginnen. We hebben veel om over te praten."

Hoewel enthousiast over zijn nieuwe Franse werkgever, heeft hij het moeilijk om New York achter zich te laten. "Na tweeënhalf jaar als hoofdtrainer van NYCFC is het vandaag mijn laatste dag", twitterde hij. "Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat mijn tijd hier absoluut perfect is geweest. Als professional en op persoonlijk vlak. Ik verlaat de stad met prachtige herinneringen en zal altijd fan van de club blijven."

Vieira, die als speler ooit begon bij rivaal Cannes, moet het stellen zonder Europees voetbal. De ploeg eindigde afgelopen seizoen op plek acht, met één punt te weinig om te kwalificeren voor de Europa League. New York City laat weten dat assistent-trainer Kristian Wilson en fysio Matt Cook ook verkassen naar Nice.