Di Grassi wint historische Formule E-race in ZŁrich

Lucas di Grassi heeft zondag de ePrix van Zürich gewonnen. Het was een historische race, want voor het eerst sinds de Zwitserse Grand Prix in de Formule 1 in 1954 werd er weer op Zwitserse bodem geracet. Dat was verboden sinds de dodelijke crash van Pierre Levegh tijdens de 24 uur van Le Mans in 1955, waarbij tientallen doden vielen. In 2015 werd het verbod voor elektrische auto's opgeheven en dus streek de Formule E er neer.

Polesitter Mitch Evans behield bij de start overtuigend de leiding, gevolgd door André Lotterer, Sam Bird en Jerome d'Ambrosio, de eerste vier plekken op de startgrid. Op plek tien kreeg Daniel Abt al in de eerste ronde een tik van Nelson Piquet Jr, waarbij de Duitser zijn achtervleugel verloor en de Braziliaan schade op liep. D'Ambrosio werd ondertussen al snel gepakt door Lucas di Grassi, die plek vier overnam.

Niet geheel verrassend kreeg Abt de meat ball: de vlag die aangaf dat hij wegens een technisch mankement naar binnen moest. Edoardo Mortara kon al snel echt inpakken: de Zwitser parkeerde zijn auto buiten de baan. Kampioenschapsleider Jean-Eric Vergne reed van een startplek in het achterveld ondertussen knap naar de tiende plek en dus een positie in de punten.

Di Grassi was prima bezig en na veertien ronden nam hij plek drie over van Bird. De Braziliaanse uittredend kampioen was op dreef en ook nummer twee Lotterer moest er aan geloven. Bij D'Ambrosio brak halverwege de race een voorvleugel af en daar reed Vergne overheen. De gele vlag werd gezwaaid om de boel op te ruimen, waarna men weer onderweg kon.

Di Grassi nam voor de pitstops ook de leiding over van Evans en bij de autowissel liep de Braziliaan nog eens uit: vier seconden was het gat naar Evans, die gevolgd werd door Lotterer en Sebastien Buemi. Met negen ronden te rijden werd de boel wat opgeschud door drive through penalties wegens het te snel rijden onder de gele vlag: Lotterer, Evans, Buemi en Lopez - de nummers twee, drie, vier en zes - werden bestraft.

Achter Di Grassi kon Bird zo naar plek twee opschuiven, terwijl D'Ambrosio van de zevende ineens naar de derde stek door kon schuiven. Di Grassi's eerste zege sinds het behalen van zijn titel kwam geen moment meer in gevaar en de Braziliaan won voor Bird. D'Ambrosio eindigde na twee jaar weer eens op het podium, Vergne werd tiende en zag Bird flink dichterbij komen in de titelstrijd.

Op 14 en 15 juli wordt het seizoen afgesloten met twee races in de straten van New York.